Tri seljaka blokiraju Eplov posao od 850 mil €

Jedna od najvećih Eplovih investicija u Evropi, vredna 850 miliona evra dovedena je u pitanje zbog tri irska seljaka.

Svet

Izvor: B92

Subota, 26.11.2016.

16:29

Tri seljaka blokiraju Eplov posao od 850 mil €
Foto: Getty images

Izgleda da poreski sistem koji nudi ta zemlja nije dovoljan da se reše problemi poput ovog s kojim se suočava Epl. Podsetimo, kompanija želi da gradi centar u malom irskom selu Athneri na obali Atlantika.

Epl je još prošle zime najavio gradnju ovog centra koji bi trebalo da ima osam hala površine 23 fudbalska terena. Projekat je najavljen kada i slična investicija koju je kompanija počela da realizuje u Danskoj. Međutim, izgradnja danskog centra je pri kraju, a za ovaj u Irskoj nije uprljana ni lopata.

Sve je počelo kada su tri stanovnika tog seoceta tužila Epl. Sinid Fitpatrik, Alen Dali i Brajan Mekdonagi su u tužbama naveli da bi gradnja ovog centra narušila ekosisistem. Alana brine i potrošnja struje, kao i količina štetnih gasova.

Iako je predviđeno da centar koristi obnovljive izvore energije, Sinid smatra i kako je Epl preterao sa najavom da će zaposliti 150 radnika. Apsurd je veći kada znate da se skoro svi stanovnici tog mestašceta protive tužbama koje su podneli njihovi susedi. Čak je bilo i protesta s porukom podrške: Athenri je za Epl.

Epl je najavio otvaranje centra dogodine, ali sada se otvaranje prolongira zbog tužbi i ne bi trebalo očekivati da centar počne da radi pre 2019. godine. Naravno, pod uslovom da sud presudi u korist kompanije.

Meštani se plaše da bi Epl zbog ovoga mogao da odustane od cele investicije. Iz Epla ipak obećavaju da ne razmišljaju o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: