Tramp: Prvog dana ću SAD izvući iz TTIP

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp objavio je u video poruci da će prvog dana preuzimanja dužnosti u Beloj kući, povući SAD iz TPP sporazuma.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 22.11.2016.

08:06

Tramp: Prvog dana ću SAD izvući iz TTIP
(Foto: Getty images)

Japanski premijer Ssinzo Abe izjavio je da će trgovinski sporazum TPP biti besmislen bez učešća SAD.

"Nijedna zemlja koja učestvuje u ovom paktu nije odložila napore na njegovom usvajanju niti napustila sporazum nakon američkih predsednickih izbora početkom ovog meseca", rekao je Abe novinarima u Buenos Ajresu prilikom zvanične posete Argentini, prenosi Rojters.

Tramp je to najavio kao jednu od mera koje sprema za prvi dan mandata, a među njima je i:

- izdavanje naredbe o seči vladinih regulativa,

- istraga u Ministarstvu rada o zloupotrebama viznih programa

- ukidanje nekih restrikcija u vezi sa proizvodnjom energije, uključujući naftu iz škriljaca, gas i ugalj, prenosi Rojters.

Kako prenosi Hina, među najavljenim merama su i pravljenje plana za borbu protiv kibernetičkih napada i svih drugih napada, uvođenje 5-godišnje zabrane bavljenja lobističkim poslovima svima koji napuste visoki položaj u državnoj službi.

Analitičari i brojni komentatori na društvenim mrežama ističu ono što Trump nije spomenuo među svojim prvim potezima: gradnju zida na granici s Meksikom i ukidanje Obamakera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: