AFP: Merkelova kaže da neće biti TTIP-a

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Sporazum o slobodnoj trgovini (TTIP) o kom pregovaraju EU i SAD neće biti zaključen, piše AFP.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.11.2016.

17:52

AFP: Merkelova kaže da neće biti TTIP-a
Foto: Tanjug/AP

"Oduvek sam snažno podržavala potpisivanje trgovinskog sporazuma sa SAD. Ostvarili smo veliki napredak u pregovorima, ali on sada neće biti zaključen", izjavila je Merkel posle razgovora sa odlazećim američkim predsednikom Barakom Obamom koji je na oproštajnoj turneji po Evropi.

Merkelova je izrazila uverenje da će se dve zemlje jednog dana vratiti na sporazum o Transatlanskoj trgovini i investicionom partnerstvu (TTIP).

Juče je Merkelova zajedno sa Obamom izjavila da će nemački i američki poslodavci, radnici, potrošači i poljoprivrednici definitivno imati koristi od tog sporazuma, a njen najnovi komentar dolazi nakon što je na predsedničkim izborima u SAD pobedio republikanac Donald Tramp, koji je u više navrata kritikovao sporazume o međunarodnoj trgovini, jer, kako tvrdi, predstavljaju pretnju po radna mesta u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: