Kontroverze ili ne, ali pare se broje u dvoje

Američke kompanije su u oktobru realizovale veći broj ugovora o spajanju i preuzimanju, uoči konačnog završetka izborne trke za predsednika u SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

U oktobru je realizovano 602 transakcije u vrednosti od 329 milijardi dolara, što je za samo tri milijarde dolara manje u odnosu na rekord iz jula 2015. godine, pokazali su podaci koje je prikupila kompanija Dilodžik, a prenosi agencija Frans pres.

Realizacija takvih ugovora je prošlog meseca značajno porasla, pa je tako oktobar bio drugi najbolji mesec ikada za takve transakcije u SAD, navodi ta kompanija.

Poslednji primer jednog takvog mega ugovora je preuzimanje kompanije Level 3 komjunikejšn od strane američke telekomunikacione grupacije Senčuri link za 34 milijarde dolara, dok je Dženeral elektrik najavio spajanje svog naftnog poslovanja sa Bejker Hjuzom, čime bi bila stvorena kompanija čija bi aktuelna tržišna vrednost iznosila od 45 do 50 milijardi dolara.

Najveće kontroverze je, kako navodi AFP, možda izazvao plan kompanije AT&T da preuzme "Tajm Vorner", vlasnika CNN-a, HBO-a i filmskog studija "Vorner Bradersa" za 85,4 milijarde dolara.

Svet

strana 1 od 232 idi na stranu