Evrozona stabilno raste posle skoka inflacije

Ekonomski rast evrozone ostao je nizak ali stabilan u trećem kvartalu, pošto je inflacija skočila na 27-mesečni maksimum zbog bojazni od Bregzita.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.10.2016.

14:23

Evrozona stabilno raste posle skoka inflacije
Foto: Thinkstock

Još jedan od razloga jesu i predstojeći veliki izbori u Francuskoj i Nemačkoj.

Agencija za statistiku Evrostat je saopštila da je rast u evrozoni ostao stabilan u tri meseca od jula do kraja septembra, na 0,3 odsto, što je u skladu sa prognozama analitičara koje je anketirala istraživačka kompanija Faktset, prenosi agencija Frans pres.

Na 12-mesečnom nivou, rast u evrozoni iznosio je 1,6 procenata.

Analitičari kažu da je privrednoj ekspanziji, koja je ostala niska, doprinela Francuska koja se otrgla iz ralja privrednog pada zabeleženog ranije tokom godine, budući da je u trećem tromesečju registrovala rast od 0,2 procenta.

Pokazatelji o rastu će, ipak, podgrejati zabunutost u pogledu sposobnosti evropske privrede da otvara nova radna mesta i da značajno podstakne povećanje inflacije.

Rast bruto domaćeg proizvoda za celu 28-članu Evropsku uniju iznosio je u trećem tromesečju 0,4 procenta, što je takođe u skladu sa očekivanjima analitičara.

Potrošačke cene u evrozoni, koje su prošle godine tonule u deflatorne vode i isplivavale iz njih, porasle su za 0,5 procenata, što je najviši nivo od juna 2014.

Uprkos tome što je inflacija na najvišoj koti u više od dve godine, ona i dalje daleko zaostaje za ciljanim nivoom Evropske centralne banke od blizu 2,0 procenta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: