Oglasili se Rusi: Mi ćutimo dok sve ne saznamo

Ruske vlasti su saopštile da čekaju detalje dogovora OPEK o smanjenju proizvodnje pre nego donesu odluku o bilo kakvom zamrzavanju sopstvene proizvodnje.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 30.09.2016.

15:14

Oglasili se Rusi: Mi ćutimo dok sve ne saznamo
(Foto: Thinkstock.com)

"Tokom oktobra i novembra, članice OPEK-a će raditi na specifičnim parametrima svog predloga", prenela je ruska agencija Interfaks citirajući ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka.

"Govorimo o zadržavanju proizvodnje na nivoima koji su već dostignuti, ali se još uvek raspravlja na kom tačno nivou", rekao je Novak, dodajući da ne želi da spekuliše o kom je nivou reč.

Članice OPEK-a, čiji Rusija nije član, dogovorile su se kasno u sredu da smanje proizvodnju za oko 750.000 barela dnevno.

Zvanična Moskva, koja trenutno proizvodi rekordne količine, prethodno je podržala plan o ograničavanju proizvodnje u cilju podizanja cena nafte.

Aleksandar Novak je u izjavi za rusku agenciju Tas s rekao da bi radna grupa stručnjaka iz Rusije i Saudijske Arabije trebalo da održi prvi sastanak početkom oktobra, nakon što su dve strane ranije ovog meseca obećale da će zajedno raditi na stabilizaciji naftnog tržišta.

Cene nafte su danas u Aziji pale, pošto su se pojavile sumnje u pogledu dugoročnog uspeha OPEK-ovog dogovora namenjenog stabilizaciji tržišta koje je preplavljeno naftom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: