Tokio zadržava svoje najčuvenije obeležje

Guvernerka glavnog grada Japana, Tokija, Juriko Koike odložila je plan za izmeštanje najveće riblje pijace na svetu, jednog od najčuvenijih obeležja tog grada.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

19:37

Tokio zadržava svoje najčuvenije obeležje
Foto: Thinkstock

Juriko Koike je saopštila da će doneti odluku o datumu tek pošto ekološka procena nove lokacije bude završena u januaru. Prethodno je planirano da odluka o izmeštanju pijace bude sprovedena početkom novembra.

Kako je ranije najavljeno, riblja pijaca Cukiđi će sa sadašnje lokacije biti premeštena na mesto nekadašnje plinare u Tojosu, u Tokijskom zalivu, što je izazvalo zabrinutost zbog kontaminiranog zemljišta.

Juriko Koike, nekadašnja ministarka za zaštitu životne sredine, rekla je da se na toj pijaci nalaze sveža i morska hrana, dodajući da je mišljenje potrošača o bezbednosti hrane značajno i da "smatra da su građani na prvom mestu".

Ona je priznala da postoji zabrinutost da bi moglo da dođe do odlaganja izgradnje novog puta koja je planirana zbog održavanja Olimpijskih igara 2020. u Tokiju, a koji će prolaziti kroz deo sadašnje lokacije pijace, ali je istakla da bezbednost hrane ne sme da bude ugrožena.

Guvernerka Tokija je takođe dovela u pitanje troškove izmeštanja koji iznose 580 milijardi jena (oko 5,1 milijardu evra), iako su troškovi izgradnje prvobitno procenjeni na 275 milijardi jena (oko 2,4 milijarde evra).

Juriko Koike postala je pre mesec dana prva žena na funkciji guvernera Tokija. Ona je izabrana je na period od četiri godine, a njena glavna dužnost biće priprema Olimpijskih igara 2020. godine. može da izazove privremene ili povratne posledice, a šansa da izazove ozbiljne zdravstvene probleme je mala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: