Obama ima spisak želja - šta će tražiti od sveta?

Predsednik SAD Barak Obama pozvaće na samitu G20 lidere najrazvijenijih zemalja da iskoriste fiskalnu politiku i druga sredstva za podsticaj ekonomskog rasta.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

15:51

Obama ima spisak želja - šta će tražiti od sveta?
Foto: Tanjug

Obama će uputiti apel i da se smanje preveliki kapaciteti čeličana, najavio je američki ministar finansija Džek Lu.

SAD će takođe od članica G20 tražiti da posvete veću pažnju nezadovoljnim građanima koji nisu osetili boljitak tokom globalnog ekonomskog oporavka, rekao je Lu objašnjavajući poruku Amerike koju će na samitu 4. i 5. septembra u kineskom gradu Hangdžou preneti Obama

"Postoji velika zabrinutost zbog globalizacije i tehnologije, ali odgovor ne može da bude da se zatvorimo", rekao je on na Brukings institutu.

Prema njegovim rečima, G20 mora da pronađe način za poboljšanje životnog standarda siromašnih, kao i porodica srednjeg sloja.

Obama će, kako je dodao, insistirati u okviru G20 da se bankarske usluge učinile dostupnim svima, prenosi Rojters.

Američki predsednik će takođe zatražiti da više zemalja pokrene reviziju programa subvencionisanja energenata, što je deo plana G20 za gašenje neefikasnih programa za podsticanje prodaje naftnih derivata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: