Eplove pare vinule bi Irsku, pa zašto ih onda neće

Eplove milijarde duga za porez mogle bi da pokriju godišnji budžet irskog zdravstva, izgrade 100.000 domova za siromašne ili otplate deo nacionalnog duga.

Svet

Izvor: B92, Vesna Bjeliæ

Sreda, 31.08.2016.

15:25

Eplove pare vinule bi Irsku, pa zašto ih onda neće
(Foto: Getty images)

Pa zašto onda Irska ne želi taj novac?

Irski ministar finansija Majkl Nunan obećao je da će se boriti protiv odluke EK da natera najbogatiju kompaniju sveta da plati najmanje 13 milijardi evra (14,5 milijardi dolara), što je dvostruko više od celog irskog poreskog dohotka u 2015. godini. To znači da bi, slikovito rečeno, svakom Ircu trebalo da pripadne od te sume više od 2.000 evra. Nunan se tako suprotstavio opoziciji koja tvrdi da Dablin treba da uzme taj novac. Za irsku vladu, međutim, ulozi su mnogo veći.

Irski poreski sistem je kamen temeljac njene ekonomske politike, kojom privlači kompanije kao što su Gugl i Fejsbuk.

Čak i kada je bila primorana da traži međunarodnu finansijsku pomoć pre šest godina, ona se oduprla pritisku da promeni način oporezivanja kompanija.

“Da uradimo sada nešto drugo, bilo bi to kao da pojedemo seme krompira”, rekao je Nunan i dodao da bi negativni ishod ove borbe ugrozio buduće generacije.

I Epl i Irska negiraju bilo kakve nezakonite radnje i kažu da nije bilo reči o bilo kakvim olakšicama od irske vlade.

Međutim, proizvođać ajfona je jedna od 700 američkih kompanija koje posluju u Irskoj i koje zapošljavaju ukupno 140.000 ljudi, prema podacima Američke privredne komore u Irskoj.

Za Epl, kazna za zaostale obaveze je kap u nepreglednom okeanu novca koji imaju. Epl je kompanija s kapitalom od 232 milijarde dolara. Na mesečnom nivou, kompanija je zarađivala 4,45 milijardi dolara. Tako da će kaznu “zaraditi” za oko tri meseca.

“To je naš ugled”, rekao je Piter Vale, stručnjak za porez u Grant Torontu Irske.

“Broj ne predstavlja problem sam po sebi, već to implicira da Irska svojim poreskim sistemom nudi specijalne dogovore, ponude i slično.”

“Vlada će aktivno raditi na tome da izbegne vraćanje Eplovog poreskog duga, novca koji pripada irskom narodu”, napisao je Mat Kari, poslanik u EU parlamentu koji zastupa opoziciju koja tvrdi da vlada ne sme da se zalaže za promenu presude.

“Ne postoji opravdanje da se ospori rešenje Komisije, a vlada bi trebalo da odbaci mogućnost žalbe.”

Irska vlada kaže kako bi zemlja, čak i da prihvati Eplov novac, po sadašnjoj regulativi EU, taj novac trebalo da uloži u vraćanje dela svog duga, koji iznosi 180 milijardi evra, a ne za podsticanje potrošnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: