Turski ministar agrara: Rusi bili suviše emotivni

Ministar poljoprivrede Turske Faruk Čelik je u intervju za Sputnjik komentarisao normalizaciju odnosa između Rusije i Turske.

Svet

Izvor: Sputnik

Nedelja, 31.07.2016.

12:27

Turski ministar agrara: Rusi bili suviše emotivni
(Foto: Thinkstock.com)

Izrazio je nadu da će susret predsednika dveju zemalja, zakazan za 9. avgust, omogućiti da se njihovi odnosi vrate na prethodni nivo.

“Naši odnosi sa Rusijom su neočekivano prekinuti iz dobro poznatih razloga. Ono što je usledilo nakon toga pažljivo je pratio narod, kao i predstavnici vlasti Turske“, rekao je ministar.

Čelik je dodao i to da je svima bilo jasno da takvi odnosi između Turske i Rusije ne mogu da se nastave, i da se oni moraju normalizovati, posebno imajući u vidu da se radi o dve velike i dinamične države regiona. Turski ministar misli i da je u tom smislu Ankara vodila veoma balansiranu i razumnu politiku.

“Svaki put smo govorili da ovu temu ne bi trebalo iznositi van vojnih okvira i širiti na druge oblasti. Mogu reći da se Rusija prema ovom incidentu postavila emotivnije, što je možda bilo i opravdano. Ali mi smo odlučili da razrešimo situaciju do koje je došlo nakon incidenta“, kaže za Sputnjik Faruk Čelik.

Ministar poljoprivrede Turske kaže i da se incident naravno odrazio na odnose Rusije i Turske u svim oblastima, uključujući i poljoprivredu i turizam, ali dodaje:

“Poslednji događaji su nam poznati. Verujem da će pozitivni dijalog 9. avgusta koji će vodili Putin i Erdogan biti povod da se odnosi vrate na prethodni nivo“.

Čelik je rekao da je kriza sa Rusijom negativno uticala na tursku poljoprivredu, pa bi tehnička delegacija koja će posetiti Moskvu trebalo da reši problem izvoza turskih proizvoda.

"To će biti pripremni deo za susret zakazan za 9. avgust. Posle pregovora, zajedno ćemo doći do željenog nivoa saradnje u oblasti izvoza turski poljoprivrednih proizvoda“, rekao je ministar.

Na pitanje da li će ovaj susret pomoći turskoj poljoprivredi kako bi pokrila gubitke koje je dosad zabeležila ili se već sada cela 2016. godina može smatrati izgubljenom, ministar Čelik je odgovorio:

“Ne treba smatrati ovu godinu potpuno izgubljenom. Ali iz perspektive odnosa sa Rusijom veliki njen deo je izgubljen. Nadam se da ćemo u narednom periodu efikasno raditi na stvaranju pozitivne atmosfere“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: