Nezaposlenost u Poljskoj spala na 8,8%

U Poljskoj se nastavlja trend smanjenja nezaposlenosti i u junu je stopa nezaposlenosti iznosila 8,8 odsto, što je za 0,3 odsto manje nego u maju.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Posao je na birou rada u junu tražilo 1,39 miliona Poljaka, dok je u maju u zemlji od 38 miliona stanovnika na birou rada bilo registrovano 1,45 miliona nezaposlenih od kojih je 155.000 sveže registrovanih, saopštio je danas poljski Glavni zavod za statistiku.

U junu su poljski poslodavci tražili kandidate za 146.000 upražnjenih radnih mesta što je za 15,6 odsto više nego u maju ove godine, a za 21,7 odsto više nego u junu prethodne godine.

Sa sve većim teškoćama poljskih preduzeća da nađu nove radnike željenih profila porasle su i plate i prosečna mesčna bruto zarada iznosila je u junu 4.252 zlota u preračunu po trenutnom kursu 975 evra, što je 5,3 odsto više nego u junu 2015. godine.

Bez obzira na povećanje plata i smanjenje nezaposlenosti koja sada iznosi 8,8 odsto, dok je pred ulazak Poljske u Evropsku uniju 2004. godine iznosila oko 20 odsto, Poljaci koji su potražili posao i bolje uslove u zemljama EU, pre svega u Velikoj Britaniji nemaju nameru da se vraćaju u domovinu.

Bez obzira na Bregzit i ksenofobne izgrede uperene protiv Poljaka, prema poslednjim anketama čak 62 odsto poljskih gastarbajtera u Velikoj Britaniji rešeno je da u njoj ostane i nakon Bregzita a oko 40 odsto izjavilo je da će po svaku cenu gledati da se ne vraća u Poljsku.

Svega 5,5 odsto izjavilo je u toj naketi agencije IBRIS koju su ovog vikenda objavili poljski mediji, da nakon Bregzita namerava da se vrati u Poljsku.

Od skoro milion poljskih gastarbajtera u Velikoj Britaniji iz nje bi nakon Bregzita moglo da bude prinuđeno da ode između 120.000 i 400.000 Poljaka koji bi po novim propisima morali da traže radne vize, procenjuje Poljski institut međunarodnih pitanja.

strana 1 od 248 idi na stranu