Imali su samo 12h da kupe hranu i lekove FOTO

Oko 35.000 građana Venecuele pohrlilo je u susednu Kolumbiju kako bi došli do hrane i lekova, koje kod kuće ne mogu da nabave.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2016.

15:25

Imali su samo 12h da kupe hranu i lekove FOTO
Foto: Tanjug/AP

Vlasti su odlučile da na kratko otvore granice koje su zatvorene već godinu dana.

Država se bori s političkom i ekonomskom krizom, uzrokovanom padom cene nafte, pa je predsednik Nikolas Maduro odlučio da na samo 12 sati otvori granicu koju je ranije zatvorio zbog krijumčarenja. Očekivali su nekoliko hiljada ljudi. Međutim, kada je policija otvorila granicu, desetine hiljada požurile su preko. Za njih je to bila jedina prilika da dođu do hrane, lekova i osnovnih namirnica, koje su u Venecueli preskupe, ili ih, jednostavno, nema. Žurili su, svesni da imaju svega 12 sati za kupovinu. Ekonomija Venecuele zavisna je od nafte. Država proizvodi malo drugih artikala i većinu uvozi. Pad cena nafte smanjio je budžetske prihode, pa se Venecuela mesecima bori sa recesijom i hiperinflacijom. Nakon što su granicu prešli peške, kolumbijska Vlada obezbedila im je autobuse do prodavnica, koje su tog dana primale i njihovu valutu, bolivar. Kupili su koliko su mogli da ponesu u rukama. Prošle nedelje zabeležene su dramatične scene kada je nekoliko stotina žena probilo granicu i upalo u kolumbijske supermarkete kako bi nabavile hranu. Zbog toga su sada kolumbijske vlasti preduzele mere da sve prođe što lakše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: