"Ovo je šlag na tortu svih napora Srbije"

Ekonomista Milenko Dželetović kaže da je današnju poseta kineskog predsednika i delegacije Srbije Železari Smederevo veliki dan za srpsku privredu.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.06.2016.

09:38

Foto: Tanjug

On je istakao da je ovo ujedno i najznačajniji dogadaj u poslednje dve decenije.

"Ceo period od trenutka kada je "US STILL" otišao iz Smedereva do momenta kada je "HESTIL" potpisao ugovor, bio je vrlo mukotrpan, ali je danas krunisan ovom posetom, koja predstavlja šlag na tortu svih napora srpske vlade da reši problem Železare", rekao je Dželetović gostujući na Pinku.

On kaže da je prethodnih godina ogroman teret predstavljala Železara Smederevo i da da su svi ekonomski pokazatelji govorili da bi železaru valjalo zatvoriti, povećanje kredibilnosti države dovelo je do rešenja.

On kaže da je postignut neviđeni ekonomski uspeh jer je u uslovima pada cene čelika doveden "azijski džin", najveći proizvođač azijskog čelika.

"Oni imaju 37 visokih peći, 120.000 zaposlenih u više od 30 zemalja, a godišnji prihod im je 43,7 milijardi dolara. Železara Smederevo kada bude dostigla maksim od dva miliona tona proizvodnje participiraće sa 15 procenata ukupnim izvoznim potencijalima Srbije, sa preko milijardu dolara izvoza", naglasio je Dželetović.

On je podsetio da se od 2002. do 2012. godine u Srbiju slilo oko 33 milijarde dolara od privatizacije firmi, ali i direktnih investicija, ali da smo istovremeno izgubili 450.000 radnih mesta.

"Kada privlačite strane investicije ne znači da ćete povećati broj radnih mesta ako ta investicija ne ide u proizvodnju", naglasio je on.

Hestil se obavezao da će investirati oko 300 miliona dolara, obavezali se da će ostaviti sve radnike.

Upitan zašto su se Kinezi odlučili za Srbiju da investiraju u železaru, on kaže da verovatno uticao odlican geostrateški položaj Srbije.

Dželetović je naglasio da su i ostali potpisani sporazumi sa kineskom vladom veoma značajni, kao što su gradnja autoputeva čime će se povećati broj turista

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: