"Bacaju" sigurnih 2.200 EUR: Nećemo bez rada

Švajcarci su na današnjem referendumu masovno odbacili uvođenje osnovnog bezuslovnog prihoda za svakog, pokazuju preliminarni rezultati referenduma.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.06.2016.

14:14

Foto: Getty images

Ovaj predlog koji je izazvao velike rasprave u zemlji, a preliminarni rezultati instituta za istraživanje javnog mnjenja gfs.bern objavljeni na javnoj televiziji pokazuju da su Švajcarci odbili mesečni dohodak od oko 2.200 evra.

Glasačka mesta zatvorena su u podne, a konačni rezultati referenduma očekuju se večeras. Međutim, prema nacionalnoj projekciji koju je objavila televizija, 78 odsto Švajacaraca odbacilo je predlog za obavezni osnovni prihod za sve.

Izjašnjavajući se o drugim pitanjima na današnjem refrendumu, 66 odsto je odobrilo olakšavanje procedure odobravanja azila, a 61 odsto je prihvatilo zakon koji dozvoljava "predimplantacionu genetičku dijagnozu".

Inicijativa za bezuslovni osnovni prihod predviđala je uvođenje mesečnog prihoda za sve Švajcarce i strance koji žive u zemlji preko pet godina, bili zaposleni ili ne.

Nepolitička grupa koja je pokrenula tu inicijativu, predviđala je da svako u Švajcarskoj mesečnobezuslovno dobija po 2.500 švajcarskih franaka (2.260 evra) što je iznos koji zadovoljava minimalne životne troškove, i 650 franaka za svako dete.

Za većinu Švajcaraca koji jako cene vrednost rada, dobijanje novca bez rada je nezamislivo.

Švajcarci su 2012. na referendumu odbili da produže plaćeni odmor sa četiri na šest nedelja, strahujući da bi to moglo da utiče na pad konkurentnosti.

"Švajcarci su danas realistično procenili" inicijativu, rekao je politikolog Andreas Ladner za švajcarsku televiziju.

"Biti plaćen bez rada, bio bi veliki korak. Inicijativa nije bila mnogo jasna, i pre svega joj je bio cilj da podstakne raspravu", rekao je on.

Švajcarci su međutim podržali predlog zakona o ubrzanju procedure za zahteve za azil, po kojem velika većina zahteva treba da se reši za najviše 140 dana. Oni su takođe podržali "predimplantacionu genetičku dijagnostiku" (PGD), tehniku kojom se odabiraju embrioni pre implantacije ili zamrzavanja, ali samo za parove koji u porodici imaju tešku naslednu bolest ili koji ne mogu da dobiju dete prirodnim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: