SAD izgubile tron, ovo je sada najbolja privreda

Sjednjene Američke Države predale su titulu najkonkurentnije svetske ekonomije kineskom Hongkongu, prema izveštaju IMD Svetskog centra za konkurentnost.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 31.05.2016.

18:37

SAD izgubile tron, ovo je sada najbolja privreda
(Foto: Thinkstock.com)

Hongkong se, prema rang-listi objavljenoj na sajtu IMD-a, popeo s prošlogodišnjeg drugog na prvo mesto ove godine, Švajcarska je napredovala s četvrtog na drugo mesto, dok su SAD pale na poziciju broj tri.

Singapur, Švedska, Danska, Irska, Holandija, Norveška i Kanada zaokružuju tim od 10 vodećih najkonkurentnijih zemalja u svetu.

Na listi, na kojoj je rangirana 61 država, nalaze se samo dve zemlje sa prostora bivše Jugoslavije, i to Slovenija, koja se popela s ranijeg 49. na 43. mesto, i Hrvatska, koja je ostala na začelju, na prošlogodišnjoj 58. poziciji.

Od zemalja iz regiona, Mađarska je kotirana na 46. mestu, Rumunija na 49. a Bugarska na 50. mestu. Zanimljivo je da je Rusija napredovala za jedno mesto na 44. poziciju, dok je Grčka pala za šest pozicija na 56. mesto.

Centar IMD za konkurentnost, istraživačka grupa unutar IMD poslovne škole, svake godine od 1989. objavljuje rang-listu, koja je široko priznata kao vodeća godišnja ocena konkurentnosti zemalja.

Direktor Centra Arturo Bris kaže da je dosledna posvećenost unapređenju poslovnog ambijenta bila ključna za skok Hongkonga na čelo liste, kao i da mala veličina Švajcarske i njena predanost kvalitetu omogućava toj zemlji brzo reagovanje čime održava svoju privredu na vrhu.

"SAD i dalje imaju najbolje ekonomske rezultate u svetu, ali postoje mnogi drugi faktori koji se uzimaju u obzir pri oceni konkurentnosti", rekao je on.

"Zajednički obrazac među svim zemljama u prvih 20 je njihov fokus na regulativu koja prijateljska za poslovanje, fizičku i nematerijalnu infrastrukturu i inkluzivne institucije", dodao je Bris.

Svako rangiranje se zasniva na analizi više od 340 kriterijuma koji su izvedeni iz četiri osnovna faktora: ekonomska uspešnosta, efikasnost vlade, poslovna učinkovitost i infrastruktura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: