Šta se dešava s deonicama Fejsbuka i Tvitera?

Posle naglog pada početkom godine, cene akcija na tržištima počele su naglo da rastu i u proseku se nalaze blizu nivoa na kojoj su bile krajem prošle godine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

16:20

Šta se dešava s deonicama Fejsbuka i Tvitera?
(Foto: Beta/AP)

Američki SP500 indeks od početka godine porastao je 3,20% i nalazi se samo 1,50% ispod najvišeg nivoa u istoriji koju je dostigao sredinom prošle godine.

Uzrok rasta je ponovni interes za ulaganje u deonice nakon smirivanje panike koja se početkom godine sa kineskog tržišta akcija počela širiti globalnim finansijskim tržištima, ali i očekivanje da će američka centralna banka ovog leta ponovo podići kamatne stope, što će biti još jedan znak da je privredna situacija u SAD vrlo dobra.

Cena mnogih američkih akcija rasla je mnogo više od SP500 indeksa. Od popularnih akcija treba izdvojiti deonicu Fejsbuka kojoj je cena od početka godine porasla 12,40%, a u poslednjih godinu dana čak 48,69%. Razlog ovako visokog rasta su odlični poslovni rezultati. Naime, u 2015. godini kompanija je ostvarila 3,68 milijardi dolara neto profita, a ove godine očekuje se mnogo više. U prvom kvartalu ove godine profit je iznosio 1,51 milijardu dolara, tako da ukoliko se ponovi u preostala tri kvartala, na nivou godine iznosiće više od 6 milijardi dolara.

Značajan porast cene od početka godine imale su i akcije Ekson mobajla, najveće američke naftne kompanije, kojoj prihodi rastu na osnovu naglog rasta cene nafte u poslednjih nekoliko meseci. Cena akcije Ekson mobajla porasla je 15,23% od početka godine.

S druge strane, postoje i deonice kojima cena pada uprkos dobrom stanju na tržištima kapitala. Najpopularnija među njima je akcija Tvitera koja je od početka godine izgubila 32,07%, a u poslednjih godinu dana čak 58,78% vrednosti. Razlog značajnog pada cene deonice je loš poslovni rezultat. Naime, za razliku od Fejsbuka, Tviter ne ostvaruje profit koji bi opravdao visoku cenu deonice. U 2015. godini profit je iznosio 7 miliona dolara, ali ako se uzme u obzir i rezultat iz prethodnih godina, od 2011. godine kompanija je napravila gubitak od 2 milijarde dolara. U bliskoj budućnosti Tviter će verovatno uspeti da posluje sa profitom i postepeno da ga povećava, no pitanje je hoće li uspeti da zadovolji ogromne apetite investitora koji su očigledno izgubili strpljenje i sada masovno prodaju deonice.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će u toku godine cene američkih akcija u proseku porasti. Na osnovu dobrog stanja u američkoj privredi i politike američke centralne banke, investitori će verovatno nastaviti da ulažu u pojedine deonice i indekse te im na taj način dizati vrednost. Samo je pitanje vremena kada će SP500 indeks ponovo dostići rekordno visoku vrednost.

Kada su u pitanju pojedine deonice, najbolja strategija ulaganja i dalje će biti ulaganje u akcije kompanija koje već imaju značajne prihode i kojima cena akcija nije precenjena. Ulaganje u akcije tehnoloških kompanija, koje su po pravilu značajno precenjene i koje zavise od potencijalno velikih prihoda u budućnosti, može biti vrlo profitabilno kao što pokazuje primer Fejsbuka, ali i vrlo rizično, što pokazuje primer Tvitera u poslednjih nekoliko godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: