Metro se deli na dva dela, u Srbiji bez promene

Nemačka kompanija Metro razdvojiće poslovanje na dve nezavisne, sektorski fokusirane grupe: veleprodaju i poslovanje sa hranom i potrošačku elektroniku i usluge

Izvor: B92
Podeli
Foto: Freeimages
Foto: Freeimages

Oba entiteta će biti listirana na berzi, sa sopstvenim identitetom, menadžmentom i nadzornim odborima. Cilj je da se obema kompanijama i njihovom menadžmentu da puna kontrola nad sopstvenim korporativnim strategijama, navodi se u saopštenju kompanije.

Kako su za B92 kazali u Metrou Srbija, promene na nivou kompanije neće imati nikakav uticaj na poslovanje u Srbiji I svi trgovinski objekti će nastaviti da rade kaoi do sada.

Podela delatnosti na nivou grupe povećaće fokus na kupca, ubrzati rast poslovanja, pojednostaviti sistem, skratiti vreme od proizvodnje do plasmana artikla na tržište i poboljšati poslovnu izvrsnost, navodi Metro.

Upravni i Nadzorni odbor će odluku o razdvajanju doneti nakon perioda intenzivnih konsultacija. Ukoliko se trenutne procene pokažu pozitivnim i ukoliko akcionari izglasaju osnivanje dve kompanije, implementacija procesa razdvajanja planirana je za sredinu 2017. godine.

Prema planu, Veleprodaja i poslovanje sa hranom biće odvojeni u nezavisnu kompaniju, u čijem će sastavu biti brendovi Metro grupe - Makro i Real, dok će Potrošačka elektronika i usluge biti koncentrisane oko maloprodajnih lanaca Media-Saturn.

Metro keš end keri je u poslednjih 10 kvartala dostigao rast prodaje uprkos izazovnom poslovnom okruženju, navodi kompanija.

strana 1 od 253 idi na stranu