Masovan beg investitora od akcija i obveznica

Američki i evropski indeksi nalaze se na nivou iz proljeća 2014., a više od trećine globalnih investitora planira da sreže akcionarske i obvezničke portfolije.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2016.

16:53

Masovan beg investitora od akcija i obveznica
Foto: Thinkstock.com

Globalni institucionalni investitori sve su manje skloni akcijama, zaključak je analize sprovedene u decembru koju je objavio Blek Rok, najveći svetski investicioni fond.

Analiza se temelji na anketiranju 174 predstavnika njihovih najvećih klijenata iz celog sveta, među kojima su privatni i javni penzioni fondovi, osiguravajuća društva, fondacije i fond-menadžeri.

Rezultati pokazuju da 33 odsto ispitanika namerava da smanji svoju izloženost deonicama i to za 15 odsto u proseku.

Svega 18 odsto izjavilo je kako će povećati svoju izloženost akcijama. U SAD-u i Kanadi averzija prema toj vrsti vrednosnih papira još je značajnija.

Naime, čak polovina tamošnjih finansijera tvrdi da će smanjiti svoje akcionarske portfelje. U takvom raspoloženju možda se mogu potražiti odgovori trenutnog stanja svetskih berzi.

Američki indeks S&P 500 od početka godine pao je za osam odsto i nalazi se na nivou iz proleća 2014. godine.

Evropski STOXX 600 indeks takođe je pao preko sedam odsto. Iako bi se moglo zaključiti da će se novac iz akcija u tom slučaju preliti u nešto sigurnije obveznice, analiza pobija takvu tezu.

Naime, trećina investitora planira da smanji i obvezničke portfolije, a 24 odsto tvrdi da će pojačati kupovinu obveznica. Pa kuda onda kapital odlazi?

Analiza pokazuje da su sada popularne nekretnine što zanima 47 odsto ulagača, zatim realna imovina (53 odsto povećanja) i kreditna potraživanja s preko polovine ispitanika koji su naveli tu vrstu imovine.

S druge strane, Martin Gilbert, izvršni direktor Aberdeen Asset Managementa, jednog od najvećih evropskih investicionih fondova, poručio je ulagačima da ne paniče. “Novac u akcijama zarađuje se danima nakon stvarno loših trenutaka. Zbog toga ne gledajte tržišta, popijte kafu i opustite se“, kaže Gilbert

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: