Negativno iznenađenje Japanaca srozalo jen

Na svetskim valutnim tržištima prošle nedelje oštro je pao kurs jena, nakon poteza Japanske centralne banke.

Svet

Izvor: Capital.ba

Nedelja, 31.01.2016.

15:12

Negativno iznenađenje Japanaca srozalo jen
Foto: Thinkstock.com

Japanska centralna banka iznenadila je ulagače uvođenjem negativne kamatne stope kako bi postakla rast privrede i inflacije.

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je za 1,9 odsto, na 121,10 jena, dok je cena evra prema „japancu“ skočila za 2,3 odsto, na 131,20 jena.

Pritom je evro ojačao i prema američkoj valuti, za 0,3 odsto, pa je njegova cena dostigla 1,0830 dolara.

Od početka godine japanska valuta je neprestano jačala zbog previranja na finansijskim tržištima, izazvanih oštrim padom cena nafte i strahovanjem ulagača od usporavanja rasta kineske ekonomije, ali u petak je njen kurs oštro pao.

Posledica odluke japanske centralne banke (BOJ) o uvođenju negativne kamatne stope od 0,1 odsto na depozite koje tamošnje finansijske kompanije drže kod centralne banke. To znači da će ubuduće morati centralnoj banci plaćati za čuvanje novca.

Japanska centralna banka time se pridružila nizu značajnih centralnih banaka u svetu koje su uveli negativne kamatne stope, uključujući Evropsku centralnu banku (ECB), kao i Švajcarsku, Švedsku te Dansku.

Na taj način te se banke bore sa deflacijskim pritiscima te nastoje da oslabe svoje valute kako bi poduprle jačanje cena.

Japanska centralna banka poručila je i da će kamatne stope dodatno spustiti u negativno područje ako to bude potrebno.

„Ne mislimo da će negativne kamatne stope uneti neke bitne promene. Pritisak na BOJ pojačavaće se kako bi učinio još i više idućih meseci s ciljem ostvarivanja zacrtane inflacije“, kaže Esther Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanku

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: