Keri: Napredujete, ali je zabrinjavajuće...

Američki državni sekretar Džon Keri pohvalio je ekonomski porast jugoistočne Azije, ali je izrazio i zabrinutost zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2016.

11:08

Keri: Napredujete, ali je zabrinjavajuće...
Foto: Beta/AP

Keri se u Kambodži sastao s premijerom Hun Senom i drugom kambodžanskim zvaničnicima, s kojima je razgovarao o mogućnosti postizanja bilateralnog investicionog sporazuma između SAD i Kambodže.

Američki državni sekretar sastao se u Pnom Penu i s predstavnicima opozicije, koju predvodi Sem Rainisi.

Rainisi je bio u samonametnutom izgnanstvu od novembra kada je izdata naredba za njegovo hapšenje zbog vređanja bivšeg ministra inostranih poslova Kambodže i nvodne krađe na izborima u 2013. godini.

"Mi izrazito brinemo o poštovanju ljudskih prava, univerzalnih sloboda i dobrog upravljanja", izjavio je Keri i dodao da je "napredak u svakoj od ovih oblasti ključan u ostvarivanju bilateralnih odnosa ali i da daje nadu ljudima u Kambodži".

"Demokratske vlade imaju odgovornost da obezbede sigurnost svojim predstavnicima da obavljaju dužnosti bez straha od hapšenja" rekao je Keri misleći na situaciju sa Semom Rainisijem.

Keri je u okviru sadašnje svetske turneje boravio u Švajcarskoj, Saudujskoj Arabiji i Laosu, a pre povratka kući posetiće i Kinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: