Davos kreće - potop na berzama

Evropski berzanski indeksi doživeli su sunovrat, kao rezultat nemilosrdnog pada cena nafte koji je pogodio svetska tržišta

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2016.

09:40

Davos kreće - potop na berzama
Foto: Thinkstock.com

Cene sirove nafte nastavljaju pad, približavajući se nivou od 27 dolara za barel, najnižem od 2003. godine.

Panevropski indeks FTSEurofirst je oslabio za 2,3 odsto na 13-mesečni minimum, britanski FTSE 100 za 1,9 odsto, nemački DAX 30 za 2,3 odsto, dok je francuski indeks KAK oslabio za 2,2 odsto, prenosi agencija Rojters, piše Rojters.

Pad nafte i zabrinutost zbog stanja svetske ekonomije pogodio je i azijska tržišta koja su takođe pretrpela gubitke.

Ključna evropska tržišta su u prosečnom padu oko dva odsto, što bi mogla da bude svojevrsna poruka Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Pad na evropskim berzama dešava se u trenutku zasedanja stotinak državnika i investitora, kao i predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, pa bi stanje na berzama možda mogla da bude jedna od tema ovogodišnjeg ekonomskog foruma.

Svetski lideri će sagledati i mogućnosti za definisanje prioriteta za tekuću godinu na sesiji pod nazivom "Imperativi 2016".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: