Bouvijeva strana za koju sigurno niste znali

Želja da uvek radi nešto novo stvorila je od Dejvida Bouvija ne samo jednog od najdarovitijih muzičara u poslednjih pola veka, već i pronicljivog biznismena.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Muzička ikona Dejvid Bouvi je preminuo u 70. godini života nakon 18 meseci borbe sa rakom, saopštila je njegova porodica.

Pročitajte i:

- "Voleću te do smrti i videću te na nebu"

- Dejvid Bouvi: Umetnik do poslednjeg dana

- Bouvijevi citati: Je**š to. Želim da budem superčovek

- Sva lica Dejvida Bouvija (FOTO)

Zbog toga što nije bio iznad proseka samo po muzičkom talentu, Bouvi je osnovao Bowie.net, koji je kasnije postao davidbowie.com, lansirao je sopstvenu radio-stanicu, čak i svoju banku.

Godine 1997. je pionirski stvorio potpuno novi investicioni instrument kada je stvorio “Bowie bonds”, vrednosnu hartiju od tadašnjih i budućih prihoda kataloga koji sadrži više od 300 njegovih pesama sa 27 albuma.

Zbirka je vredela 55 miliona dolara i investitori bi dobili kamatu od 7,9 odsto kada bi njegovu muziku, na primer, kupile kompanije kako bi ih koristile u reklamne svrhe.

Bouvi ne samo da je bio više od rok zvezde, već je bio više i od biznismena od svih svojih savremenika i krčio je put za buduće generacije kako bi iskoristile prednosti internet doba.

Bouvi je shvatao kako biznis alate može da koristi u svoju korist.

U zapanjujućem intervjuu za BBC 2000. godine, kada je internet tek bio u povoju i kada niko nije razumeo kakav će njegov uticaj biti na popularnu kulturu i vezu između kreativnih umetnika, potrošača i biznisa, Bouvi je rekao:

“Rokenrol je sada šansa karijere, a internet nosi zastavu subverzivnog, buntovnog, haotičnog, nihilističkog… Monopolisti više nemaju monopol. Mislim da je potencijal onoga što će internet učiniti za društvo, i dobro i loše, nezamisliv. Mislim da smo na pragu nečeg uzbudljivog i zastrašujućeg. Sadržaj i stanje sadržaja će biti toliko različito od svega što predviđamo u ovom trenutku, gde će interakcija između korisnika i davaoca biti takva da će srušiti ideje o tome šta su mediji u svemu tome."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 270 idi na stranu