Argentina više neće lagati, neće se javiti uopšte

Argentinske vlasti prestaće da objavljuju ekonomske podatke sve dok ne dođe do reorganizacije vladine agencije za statistiku i dok se ne obnovi poverenje.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

13:58

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

"Argentinski nacionalni institut za statistiku (INDEC) će prestati da objavljuje zvanične podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP), inflaciji i siromaštvu", izjavio je direktor tog instituta Horhe Todeska, a prenosi agencija Frans pres.

INDEC je, prema rečima argentinskog ministra finansija Alfonsa Prata Gaja, korišćen "za skandalozno laganje nacije".

Pre dve nedelje, Todeska je izjavio da će objavljivanje statističkih podataka o BDP-u, inflaciji i siromaštvu biti obustavljeno, ali je tek sa jučerašnjim dekretom vlade ta odluka ozvaničena.

Medjunarodni monetarni fond (MMF) je još 2013. godine oštro kritikovao Argentinu zbog velikog neslaganja izmedju zvaničnih ekonomskih podataka i nezavisnih procena. Naredne godine, zvanični Buenos Ajres je predstavio novu metodologiju izračunvanja inflacije, ali je nepoklapanje podataka opstalo.

Primera radi, sam Todeska, koji je 2014. godine bio na čelu privatne konsultantske kompanije, izračunao je te godine da je inflacija iznosila 25 odsto, za razliku od računice INDEC-a o inflaciji od 14,3 odsto.

Argentinska vlada je, takodje, najavila kraj politike koja je ohrabrivala Argentince da vrate u zemlju štednju iz inostranstva, za šta su im zauzvrat nudjene nekretnine.

Cilj ove politike je bio da se povećaju sve manje devizne rezerve, navodi Frans pres, i dodaje su ovakavi koraci novog argentinskog predsednika Maurisija Makrija najnoviji udarac ekonomskoj politici njegove levičarske prethodnice Kristine Kirhner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: