Godine recesije prošle, Kipar jača

Bruto domaći proizvod Kipra raste treći uzastopni kvartal, čime se ova članica evrozone dodatno udaljila od recesije, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2015.

08:57

Default images
Foto: Thinkstock

Prema desezoniranim podacima, BDP Kipra je u trećem tromesečju, na kvartalnom nivou, porastao za 0,4 odsto, što je blago ispod preliminarne procene rasta BDP-a od 0,5 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Na godišnjem nivou, BDP je porastao za 2,2 odsto u trećem kvartalu, što je nepromenjeno u odnosu na prethodnu procenu.

Najnoviji podaci su ukazali na rast aktivnosti u sektoru prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine, hotela i restorana, transporta i finansijskih usluga, ali je, ipak, registrovan pad socijalnih i kulturnih aktivnosti.

Ovo mediteransko ostrvo je pretrpelo više od tri godine recesije, a vlada u Nikoziji je u martu 2013. godine uvela stroge mere štednje u zamenu za dobijanje kredita od Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda za sprečavanje kolapsa banaka.

Cilj kiparske vlade je da početkom naredne godine izađe iz međunarodnog programa pomoći, pošto u ovoj godini ostvari pozitivan ekonomski rast, a koji bi, prema ocenama kiparskog ministra finansija Harisa Jorgijadesa, trebalo da dostigne, a možda i premaši 1,5 odsto, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: