Medvedev: Ovo je prvi korak, može i oštrije

Rusija će zabraniti uvoz voća i povrća iz Turske, a odluka o tome će stupiti na snagu za nekoliko nedelja.

Svet

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.11.2015.

18:56

Default images
Foto: Beta/AP

"Reč je o dve osnovne grupe hrane. Prva je povrće, a druga povrće", rekao je potpredsednik ruske Vlade Arkadij Dvorkovič na savetovanju sa premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Potpredsednik vlade Igor Šuvalov je kazao da Moskva sada nema nameru da uvede zabranu na industrijsku robu, ali da Ministarstvo trgovine treba da pripremi spisak robe koja bi bila uvrštena u spisak sankcija.

Naveo je da će turske građevinske kompanije od početka naredne godine morati da dobijaju specijalne dozvole ruske vlade za zaključivanje novih ugovora na teritoriji Rusije.

Medvedev je najavio da sankcije prema Turskoj "mogu biti proširene", i da ove "predstavljaju samo prvi korak".

"Pogledaćemo kako se odvijaju događaji. Imamo mogućnost da u okviru ovlašćenja ustanovljenih ukazom proširimo spisak robe koja će biti zabranjena za uvoz u Rusiju, kao i spisak lica kojima će biti zabranjen ulazak u Rusiju, i da primenimo druge mere usmerene na ograničavanje ili obustavljanje saradnje sa Turskom", kazao je Medvedev.

Dnevnik Vedomosti piše, pozivajući se na izvore u ruskoj vladi, da će se Moskva kada je reč o sankcijama Turskoj rukovoditi u skladu sa promenama u retorici turskog rukovodstva.

"Ograničenja u trgovini hranom će biti, ali selektivno. Vlada će delovati veoma oprezno, uzimajući u obzir da su pred nama praznici", rekao je taj izvor lista.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede Rusije, uvoz prehrambenih proizvoda iz Turske je u 2014. godini iznosio 1,7 milijardu dolara. Turska izvozi u Rusiju citruse, paradajz, grožđe, suncokret, manje količine voća i povrća i konditorskih proizvoda, svežu ribu.

Odnosi Moskve i Ankare naglo su zahladneli nakon što je Turska oborila ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: