Dok Šveđani rastu, Danci tonu

Privreda Švedske je u trećem tromesečju evidentirala snažan rast zahvaljujući jačoj potrošnji domaćinstava i skoku investicija.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.11.2015.

16:55

Default images
Foto: Thinkstock.com

Sa druge strane, privreda susedne Danske suočila sa padom, prvi put od 2013. godine, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Bruto domaći proizvod (BDP) Švedske je u trećem tromesečju porastao 0,8 odsto na kvartalnom nivou, a za 3,9 odsto na godišnjem, saopštila je švedska kancelarija za statistiku, a prenosi Frans pres.

Pomenuti podaci su znatno iznad prognoziranih i "potvrđuju stav da švedska privreda raste iznad potencijala", navodi se u komentaru Nordea banke.

Prema ocenama švedske centralne banke (Riksbanke), jedno od najvećih iznenađenja je gotovo stagnacija javne potrošnje, uprkos investicijama povezanim sa prihvatom velikog broja migranata.

"Izbeglička kriza još uvek ne utiče na privredni rast", izjavio je analitičar Nordea banke, Torbjor Isakson.

Zbog snažnog privrednog rasta, Riksbanka bi možda mogla da preispita "velikodušnu" monetarnu politiku, s obzirom na to da aktuelna referentna kamatna stopa iznosi minus 0,35 odsto, s ciljem sprečavanja pada cena.

U međuvremenu, BDP Danske je u trećem kvartalu pao 0,1 odsto, posle osam uzastopnih kvartala pozitivnog privrednog rasta, kao posledica slabljenja izvoza i industrijske proizvodnje, navodi se u saopštenju danske kancelarije za statistiku.

Uprkos padu BDP-a, privreda Danske je ostala snažna u odnosu na 2014. godinu, budući da je u prva tri kvartala tekuće godine registrovala rast od 1,4 odsto u odnosu na isti period lani, navodi se u saopštenju kancelarije.

Objavljeni su i podaci o mesečnoj stopi nezaposlenosti u Danskoj, koja je, prema desezoniranim podacima u oktobru pala na 4,5 odsto, što je najniži nivo od aprila 2009. godine.

U protekloj godini, u Danskoj je otvoreno 14.000 radnih mesta, što je skok zapošljavanja od 0,5 odsto, navodi se u saopštenju kancelarije za statistiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: