6 meseci posle: Šef koji je želeo svima istu platu

Pre šest meseci, direktor IT kompanije Graviti, Den Prajs dospeo je u medije nakon što je smanjo sebi platu sa milion dolara godišnje na 70.000.

Svet

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

15:14

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Prajs se odlučio na tak korak kako bi svaki njegov radnik zarađivao bar toliko. Opširnije o tome možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Iako su mu predviđali brzu propast, čini se da je odluka bila dobra.

Prajs je pre šest meseci svoju odluku obrazložio borbom protiv nejednakosti u platama, posebno s obzirom na to da su plate menadžera "potpuno poludele".

"Nejednakost u prihodima ubrzano se razvija i to u pogrešnom smeru. Želim da se borim za ideju da svako inteligentan, vredan i produktivan ima pravo na životni stil koji ima srednja klasa”, rekao je on.

Kada je smanjio sebi platu Prajs je morao da daje u zakup sopstvenu kuću da bi dodatno zaradio jer nije uspevao da pokrije privatne troškove.

Morao je da zaposli destak novih ljudi jer je njegov postupak privukao brojne klijente a troškovi su značajno porasli jer je i novim radnicima morao da da istu platu od 70.000 dolara. To je i naljutilo stare radnike pa su čak dvojica njegovih najboljih radnika dala otkaze uz obrazloženje da nova politika plata nepravedno nagrađuje radnike koji rade manje. Čak ga je i brat tužio navodeći da ugrožava opstanak kompanije.

Međutim, pola godine kasnije izgleda da se Prajsova neobična priča isplatila.

Profit kompanije se udvostručio u proteklih šest meseci, porudžbine novih klijenata su skočile sa 30 na 2.000 mesečno, a u trećem kvartalu je skočio i procenat klijenata koje je Graviti uspeo da zadrži.

Mladi šef je firmu u Sijetlu, koja se bavi obradom transakcija kreditnih kartica, osnovao 2004. godine, kada je imao samo 19 godina. Pored toga što je sebi smanjio platu, odrekao se i oko 80 odsto godišnje dobiti (očekuje se profit od 2,2 miliona dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: