Mnogim Kinezima drugo dete bilo bi preskupo

Više dece, više sreće, kaže kineska izreka, ali u današnjoj "socijalističkoj tržišnoj ekonomiji" mnogi moderni Kinezi drugo dete ne mogu da priušte.

Svet

Izvor: SEEbiz

Subota, 31.10.2015.

13:58

Default images
Foto: Freeimages.com

Taksista Vang nije mogao da veruje kad je na radiju čuo vest da je Kina nakon 36 godina odlučila da ukine politiku jednog deteta.

"Nema razlike. Samo će bogati moći da priušte drugo dete", rekao je Vang, otac jedanaestgodišnjeg dečaka. "Ja ne mogu".

Kinezi su decenijama čekali da im vladajuća Komunistička partija ublaži strogu politiku porodičnog planiranja. Kina je kontroverznu politiku jednog deteta uvela 1979. godine kako bi suzbila nagli rast broja stanovnika. Mera je, međutim, dovela i do starenja populacije i gubitka radne snage. Odluka da se takva politika promeni bila je neočekivana, iako su se dugo vagali razlozi za i protiv. No mnogi Kinezi dočekali su je hladno zbog visokih cena stanovanja i obrazovanja deteta.

"Dozvola da se ima drugo dete, ne znači imati mogućnosti za to", pisali su građani na društvenim mrežama. Drugi dodaju da je mera zakasnela i da neće imati brzog učinka na demografske promene i rešavanja problema starenja populacije.

"Dvojica sinova značila bi kraj porodice", napisao je jedan bloger, naglasivši da već i danas cela rodbina mora skupljati novac za stan, koji je u Kini svojevrsni preduslov da muškarac oženi devojku.

Mnogi parovi i sami su iz porodice sa jednim detetom i navikli su se na koncept. Nezavisno od ovih problema, ankete pokazuju kako bi otprilike pola parova, bar deklarativno, htelo da ima drugo dete.

Pozitivne efekte nove mere stručnjaci očekuju između 2.040 i 2.050. godine. Pretpostavlja se da će se do tada povećati broj radne snage pa će i pritisak na penzione fondove biti manji.

Trebalo bi da se smanji i višak muškaraca u zemlji, jer je državna politika jednog deteta dovela do numeričke neravnopravnosti polova. Preduzimali su se selektivni abortusi ženskih plodova jer se tradicionalno veruje da će muško dete obezbediti bolju starost svojim roditeljima. Po poslednjim podacima, u Kini se na 100 devojčica rađa 117 dečaka, što pak znači i da je muškarcima teže naći suprugu, posebno ako su bez novca. Uvođenje politike dva deteta trebalo bi da smanji taj pritisak.

Kineske vlasti sprovođenje nove politike nameravaju prepustiti pokrajinskim vlastima. Parovi koji žele drugo dete i dalje će morati da traži odobrenje.

U uvodniku u petak državni list Global Times navodi kako je ukidanje politike jednog deteta "odraz narodne volje", priznajući da je ta mera među pukom bila mrska. Ali, dodaje list, porodično planiranje "obuzdalo je nekontrolisani rast broja stanovnika i dalo podsticaj ekonomskom uzletu".

Mnogi sada, međutim, pozivaju na potpuno ukidanje državne intervencije u porodično planiranje i dozvoljavanje da porodice same donesu svoju odluku.

"S našeg stanovišta država i dalje nastavlja arbitrarno i nepotrebno intervenisati u reproduktivna prava ljudi", rekli su u kineskom Human Rights Vatch.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

16 h

Podeli: