Turci besni, odvode Ruse pred sud

Drugi po veličini kupac ruskog gasa, Turska, zatražila je od Arbitražnog suda u Stokholmu reviziju ugovora sa Gaspromom o isporuci goriva i njegovoj ceni.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.10.2015.

18:21

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prema saopštenju turske državne firme Botas, radi se o retroaktivnom preispitivanju ugovora od 29. decembra 2014. godina.

Pisano obaveštenje o tužbi Gasprom eksportu je dostavljeno u ponedeljak 26. oktobra, a predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov je Ria novostima izjavio da je podnošenje zahteva za arbitražu Stokholma uobičajena praksa, ali da ruska kompanija ne isključuje vansudsko regulisanje spora, objavila je agencija "Blumberg" pozivajući se i na ministarstvo energetike Turske.

Rusija i Turska su se dogovorilaeo sniženju cene ruskog gasa još pre godinu dana, ali taj dogovor bio povezan sa dozvolom za izgradnju Turskog toka, podseća "Blumberg". Zbog promene vlade u Turskoj potpisivanje međuvladinih sporazuma o izgradnji gasovoda je odloženo, pa ni dokumenta o popustu nisu potpisana.

Agencija Tas je, takođe, izvestila da je Turska međunarodnom sudu podnela tužbu protiv Gasproma, osporavajući cenu ruskog gasa.

Botas je zatražio od Gasprom eksporta popust na gas i u pregovorima je postignut sporazum o sniženju cene i visini popusta koji važi od 29. decembra 2014. godine. Po isteku šestomesečnog perioda predviđenog sporazumom, 29. juna 2015. godine, Botas se nije obratio sudu po pitanju revizije cene. Međutim, neophodni dokumenti koji proizlaze iz ranije postignutog dogovora, nisu bili potpisani, navodi se u saopštenju.

Ruska agencija podseća da je 31. jula ministar energetike Rusije Aleksandar Novak rekao je da su Gasprom i Botas već postigli sporazum o popustu na gas od 10,25 odsto. Novak je dodao da ipak nikakvi dokumenti o popustu nisu potpisani. Popust na gas turskoj državnoj kompaniji je kompromis između Rusije i Turske u okviru usaglašavanja međuvladinih sporazuma o izgradnji prve linije gasovoda Turski tok, napomenuo je Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: