Kraj jedne epohe: Norvežani načinju svoje blago

Norveška planira da, prvi put u istoriji postojanja njenog 820 milijardi dolara "teškog" suverenog nacionalnog fonda, posegne za sredstvima iz te kase.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.10.2015.

19:40

Default images
Foto: Beta/AP

Država želi da zapuši budžetske rupe nastale zbog manjka naftnih prihoda, kao i da stimuliše privredu, izveštava njujorška agencija "Blumberg".

Manjinska koalicija u norveškoj vladi planira da naredne godine potroši 208 milijardi kruna (25,2 milijarde dolara) svog naftnog bogatstva, što je iznad priliva od 204 milijarde kruna, koliko predviđa da će dobiti sa naftnih i gasnih polja u inostranstvu, shodno zakonu o budžetu za 2016. Njujorška agencija ocenjuje da to implicira povlačenje 3,7 milijardi kruna iz nacionalnog fonda, posle ovogodišnjeg priliva od 38 milijardi kruna.

"Dobro smo pripremljeni za situaciju nalik ovoj, s obzirom na obim aktuelnih prihoda. Sadašnji prihodi, koji obuhvataju kamate, dividende i još neke stavke, gotovo su jednaki budžetskom deficitu, odnosno u visini su od 200 milijardi kruna", izjavila je portparolka tog fonda, Marte Skar.

Uzimanje sredstava iz nacionalnog fonda za pokrivanje budžetskih potreba dolazi u trenutku kada rukovodioci tog fonda, čiji je zadatak da čuvaju bogatstvo za buduće generacije, upozoravaju da će se Norveška takođe suočiti sa manjim povraćajima usled rekordno niskih kamatnih stopa.

Prema projekcijama vlade u Norveškoj, bruto domaći proizvod (BDP) zemlje će ove godine porasti za 1,3 odsto, a u narednoj godini za 1,8 odsto. Stopa nezaposlenosti će skočiti na 4,4 odsto u 2015. godini i na 4,5 odsto u 2016. godini, dok će naftne investicije pasti u ovoj, kao i u naredne dve godine.

Vlada je, takođe, saopštila da će potrošiti 4,0 milijarde kruna na plan zapošljavanja, najavljujući takođe smanjenje korporativnog poreza na 22,0 odsto do 2018. godine sa aktuelnih 27,0 odsto.

Cene nafte su u proteklim mesecima doživele kolaps, što je umanjilo poreske prihode Norveške od naftnih aktivnosti i iznos dividendi za oko dve petine, napravivši tako "rupu" u budžetu za 2016. godinu, prenosi agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: