Lagardova zabrinuta: Rast razočaravajući

Direktorka MMF-a Kristin Lagard izrazila je zabrinutost u pogledu stanja globalne privrede čiji će rast u ovoj godini verovatno biti sporiji od prošlogodišnjeg.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

17:33

Default images
Foto: Beta/AP

Skromno ubrzanje privrednog rasta očekuje se u 2016. godini.

Lagardova je navela da je na slabljenje privrede u svetu uticalo usporavanje kineske privrede i moguće podizanje kamatnih stopa u SAD.

"Na ekonomskoj teritoriji, postoji razlog za zabrinutost. Perspektive podizanja kamatnih stopa u SAD i usporavanje kineske privrede izazivaju neizvesnost i veću volatilnost na tržištu", izjavila je Lagardova, prenosi Frans pres.

"Primetno je znatno usporavanje rasta globalne trgovine, a ubrzan pad cena sirovina stvara probleme zemljama koje se oslanjaju na resurse", izjavila je Lagardova, a prenosi američka televizijska mreža Si-En-Bi-Si.

Ona je, takođe, istakla da će rast globalne privrede u ovoj godini verovatno biti sporiji od prošlogodišnjeg,i da se skromno ubrzanje očekuje u 2016. godini.

Dok razvijene ekonomije beleže skroman oporavak, zemlje u razvoju će, kako je rekla, verovatno registrovati petu uzastopnu godinu usporavanja stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Kad sve to sastavimo, možemo uočiti rast globalne privrede koji je razočaravajući i neujednačen", poručila ja Lagardova.

Svetska trgovinska organizacija (STO) snizila je danas prognoze rasta globalne trgovine, prognozirajući za ovu godinu rast od 2,8 odsto, a za narednu rast od 3,9 odsto, što je znatno niže u odnosu na aprilsku prognozu od 3,3 odsto i 4,0 odsto, respektivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: