Francuzi pogrešno računali štetu za "mistrale"

Moskva/Pariz -- Pariz je pogrešno obračunao sopstvenu štetu nastalu posle raskida ugovora sa Rusijom za isporuku dva nosača helikoptera klase "mistral“.

Izvor: Sputnik
Podeli

To smatra Žan Luk Melenhon, član Evropskog parlamenta i francuske partije Levi front.

Melenhon smatra da francuska vlada nije uspela pravilno da proceni štete od raskida ugovora sa Rusijom za snabdevanje dva "mistrala“.

"Raskid ugovora predstavlja finansijsku zloupotrebu i geopolitičku grešku, koja urušava nezavisnost Francuske u oblasti bezbednosti“, rekao je Melenhon.

On tvrdi da se gubici ne završavaju na iznosu od 949,7 miliona evra, koje Francuska duguje Rusiji na ime kompenzacije za kršenje ugovora.

"Troškovi raskida ugovora su mnogo veći. Ukupna suma troškova na kraju će da se zaustavi između dve milijarde i sedam i po milijardi evra, dodao je on.

Prema njegovim rečima, konačna cena će zavisiti od odlaganja prodaje "mistrala“ drugim kupcima, jer Francuska plaća oko pet milijardi evra mesečno za održavanje brodova u luci.

Pored toga, dodao je Melenhon, neophodno je uzeti u obzir troškove demontaže ruske opreme, koja bi mogla da dostigne nekoliko stotina miliona evra, kao i prilagođavanje nosača zahtevima novog kupca…

Sa geopolitičke tačke gledišta, Francuska takođe trpi velike gubitke.

"Preispitivanje prodaje vojne opreme pod pritiskom SAD podriva poverenje drugih zemalja u nezavisnost i obećanja Francuske“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 294 idi na stranu