"Nećete izbeglice? Gubite pare"

Državama članicama EU koje ne prime dovoljan broj izbeglica treba smanjiti ili uskratiti finansijsku podršku, predlaže austrijska ministarka unutrašnjih poslova

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.08.2015.

18:30

Default images
Foto: Tanjug

"U evropskoj zajednici ne možete da birate samo ono što za vas predstavlja najbolju opciju", rekla je Johana Mikl Lajtner govoreći o zemljama koje su odbile da prime mnoge tražioce azila u trenutku kada se EU hvata u koštac sa najvećim prilivom migranata i izbeglica od Drugog svetskog rata, prenosi AFP.

Jedan od načina da se izvrši pritisak na države članice koje ne učestvuju u pravednoj podeli tereta bio bi "smanjenje ili uskraćivanje finansijske podrške", rekla je Mikl Lajtnerova nemačkoj televiziji ZDF.

"Evropa će ili pasti zbog pitanja izbeglica, ili će iz toga izaći snažnija kroz pravednu raspodelu izbeglica", istakla je ona.

Austrijska ministarka je rekla da podizanje ograde, kakvu Mađarska postavlja na granici sa Srbijom, nije rešenje, te da je ideja da će takav potez obeshrabiti izbeglice "samo iluzija".

Nemačka, koja očekuje da će primiti 800.000 tražilaca azila ove godine, što je četiri puta više nego 2014. i više nego ijedna druga članica EU, poziva na pravedniju raspodelu izbeglica među zemljama EU, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: