Bafetov "hajnc" ne može da se zove kečap

Izraelsko Ministarstvo zdravlja naložilo je američkoj prehrambenoj kompaniji "Hajnc" da promeni etikete na kečapu koji prodaje u toj zemlji.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

17:11

Default images
Foto: Freeimages.com

Izraelci traže da na njima umesto "kečap" piše "dodatak jelima od paradajza".

Najveći konkurent "Hajnca" u Izraelu, tamošnja kompanija Osem, navodi da proizvod američke firme ne sadrži dovoljnu količinu paradajza da bi se zvao kečap, prenosi britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Osem je u januaru saopštio da je testirao "Hajncov" kečap i da je otkrio da on sadrži 21 odsto koncentrata paradajza, dok prema izraelskim propisima mora sadržati 41 odsto.

Komentarišući proizvod koji kompanija prodaje u Izraelu, portparol "Hajnca" za Evropu je rekao da se reč "kečap" na engleskom nalazi na prednjoj strani boce, dok se na njenoj poleđini navode podaci o sadržaju proizvoda i hebrejski naziv proizvoda.

Portparol je napomenuo da izraelski standardi za kečap tek treba da budu usklađeni sa međunarodnim standardima prihvaćenim u Evropi i SAD.

"Originalni, kvalitetni recept za 'Hajncov kečap od paradajza' koji se prodaje u Izraelu primenjuje se u celom svetu i neće biti menjan", dodao je on.

"Hajnc" je počeo da proizvodi kečap 1876. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: