Gugl dobio "velikog brata" - Alfabet

Gugl je objavio da će promeniti ime u Alfabet, čime će biti stvorena nova holding kompanija čija će najveća podružnica u vlasništvu biti Gugl kakvog znamo.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2015.

00:24

Default images
foto: Getty Images

Koosnivač Gugla Leri Pejdž je ovu šokantnu vest objavio posle zatvaranja berzi, uz navode da će Alfabet činiti veliki broj kompanija, između ostalih i Gugl.

On je naveo i da će web stranica nove kompanije glasiti abc.xyz.

“Kako smo Sergej Brin i ja napisali u originalnim osnivačkim pismima pre 11 godina, Gugl nije konvencionalna kompanija i ne želi da postane jedna od takvih. U okviru toga, mi smo rekli da očekujemo da ćemo ući u oblasti koje se čije veoma spekulativnim ili čak čudnim kada se u obzir uzme naše sadašnje poslovanje. Od početka želeli smo više, da radimo važne i bitne stvari sa resursima koje imamo“, naveo je Pejdž. Gugl se našao pod određenim pritiskom nakon što su njegovi osnivači odlučili da investiraju u projekte poput automobila sa velikom autonomijom, pametnih kućnih uređaja, balona koji vrše dostavu i revolucionarnih medicinskih istraživanja.

Ovakav potez, stvaranje kompanije u osnovi veće od Gugla će dati investitorima veći uvid u to kako Gugl troši svoj novac.

Sve akcija Gugla će automatski postati akcije Alfabeta, a na berzanskom tržištu nastaviće da postoje pod nazivima GOOG i GOOGL. Posle Pejdžove objave cena akcija Gugla, odnosno Alfabeta je skočila za pet posto.

Organizacija Alfabeta biće slična onoj koju je Voren Bafet formirao u Berkšir Hataveju, koji je vlasnik velikog broja različitih kompanija i udela u drugim.

Pejdž će biti novi CEO kompanije Alfabet, predsedničko mesto će ići Brinu, Erik Šmit će biti imenovan za izvršnog predsednika, a Dejvid Dramond će biti sekretar. Njih četvorica će nominalno napustiti Gugl, a poziciju CEO u toj kompaniji preuzeće Sudar Pičaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: