Finskoj dosadile antiruske sankcije

SAD su objavile novi spisak sankcija koji nije zaobišao ni Finsku. Na njemu su se našla i finska fizička lica i kompanije koje sarađuju sa Rusijom.

Svet

Izvor: Sputnik

Petak, 31.07.2015.

17:18

Default images
Foto: Thinkstock.com

Helsinki traži od Vašingtona objašnjenje kako su se finski državljani našli na spisku američkih sankcija, koji je juče objavilo Ministarstvo finansija SAD, saopštila je direktorka pravnog odeljenja MIP-a Finske Pajvi Kaukoranta.

"Zaista smo dobili informacije o tome da je nekoliko fizičkih i pravnih lica Finske uključeno u sankcioni spisak SAD koji je sinoć objavljen. Naše ministarstvo se nada da će SAD dati objašnjenje po kojoj osnovi su državljani Finske uključeni u taj spisak“, rekla je direktorka.

Kako je ranije objavio portal „Ile“, američkom sankcionom spisku protiv Rusije našla su se kako finska fizička lica, tako i kompanije.

Među "novajlijama“ je biznismen i jedan od vlasnika hokejaškog kluba "Jokerit“ Roman Rotenberg i preduzetnik iz grada Lapenranta Kaj Pananen.
U saopštenju Ministarstva finansija SAD navodi se da su spisku dodata imena onih koji podržavaju rusko-finskog biznismena Genadija Timčenka, koji je odavno pod sankcijama. Na spisku su se našla i lica koja podržavaju ruskog preduzetnika Borisa Rotenberga.

Ovaj put američke sankcije su dotakle investicionu kompaniju koja poseduje spa-hotele "Langvik“ u vlasništvu Romana Rotenberga, avio-kompaniju "Erfiks avijejšen“, koja se bavi privatnim prevozom i radi sa Rusijom, kompaniju "Set petrohrmikals“ i preduzeće "Sautist trejding“, koje ima sedišta u Rusiji, Rumuniji i Finskoj.

Na sankcionom spisku se nalazi 26 lica i preduzeća. Lica pod sankcijama ne mogu da posluju sa američkim kompanijama, a njihovi navodni računi i imovina na teritoriji SAD će biti zamrznuti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: