Putin: Cipras nije tražio pare za drahmu

Moskva -- Grčki premijer Aleksis Cipras nikada se nije obratio Rusiji za finansijsku pomoć u štampanju sopstvene valute, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Izvor: B92
Podeli

“Predsednik je to već rekao i ponovili smo na više nivoa da grčke vlasti nisu zatražile pomoć od Rusije”, kazao je on, prenosi Sputnik.

Grčki mediji su u utorak objavili da je Cipras tražio od ruskog predsednika Vladimira Putina 10 milijardi dolara kako bi olakšao štampanje drahmi, koja je bila grčka nacionalna valuta pre nego se zemlja priključila evrozoni.

Grčka i Rusija povećale su bilateralnu saradnju nakon što je Siriza došla na vlast u januaru 2015. godine .

Ranije u julu , ruski izaslanik u Evropskoj uniji Vladimir Čižov izjavio je da je Moskva spremna da ekonomski pomogne Grčkoj, uključujući ekonomsku saradnju u privatizaciji infrastrukture u zemlji.

Neuspeh Atine da postigne sporazum sa svojim međunarodnim kreditorima o novom programu spasavanju pre nego je prethodni paket pomoći istekao 30. juna, podstakao je spekulacije da bi zemlja mogla da napusti evrozonu i vrati sedrahmi .

Lideri evrozone postigli su 13. Jula dogovor o novom paketu mera za oporavak Grčke. Nakon što je postignut dogovor , Cipras je rekao da ideja o “grekzitu” više nije na dnevnom redu.

strana 1 od 281 idi na stranu