Rusija: Glad ne veruje sankcijama

Moskva -- Produžetak sankcija protiv Rusije i ruski odgovor produžavanjem kontrasankcija Zapadu nisu bili neočekivani.

Izvor: B92
Podeli

Na ulicama ruskih gradova efekti sankcija nisu na prvi pogled vidljivi, a u prodavnicama police nisu puste.

Efekata, međutim, ima i na nivou običnog građanina i na nivou dalje sudbine ruske ekonomije.

Katarina Kuznjecova je sportski trener, majka tinejdžera. I ona i suprug inžinjer imaju dobre plate, stan, automobil, odlazili su na odmor nekoliko puta godišnje.

Sankcije su pre svega naterale na prilagođavanje.

"Kada vidim sve te cene, šokiram se. Ali i ne mogu da ostanem bez hleba i mleka ma koliko da koštaju. Da utičemo na tu situaciju ne možemo, stoga prihvatamo to što jeste. Borimo se. Hvala bogu zdravi smo radimo", priča Katarina Kuznjecova.

Prema podacima Roštata za jannuar-april ove godine realna plata pala je za devet odsto u odnosu na isti period prošle godine, kašnjenje isplate plata skočilo je za skoro 12 odsto, hrana je u proseku poskupela za 23 odsto, lekovi za 24 odsto.

Troškovi koji nisu neophodni se izbegavaju. Te je kupovina automobila pala za 40 odsto, a kupovina letinjih aranžmana u inostrsanstvu za 35 odsto.

"Tražimo jeftinije i prostije. I po sebi i po kolegama i prijateljima mogu da kažem da, ako se ranije išlo na more dve ili tri nedelje i iznajmljivali se apartmani, to će ove godine biti 10 dana", kaže Katarina.

Vlast poručuje da je najgore prošlo što se ekonomske krize tiče, a da sankcije štete i Evropskoj uniji kao i Rusiji.

"Sa padanjem cene nafte i bez perspektive da će skoro porasti vlast je, ne bi li opravdala svoju lenjost izabrala da sve svali na sankcije. Kao, zbog sankcija i prokletog zapada naša ekonmija ne može da se razvija i u relativno je lošem stanju. A što se tiče gubitaka o kojima tako vole da pričaju evo podataka: ukupni efekat za EU od sankcija je pad BPD-a od 0,6 odsto. pad BDP u Rusji je 5%. Dakle skoro deset puta više", kaže Nikita Kričevskiž, ekonomista.

Sankcije produbile ekonomsku krizu koja je delimično izazvana padom cene nafte. Međutim, veći uticaj imaju kontrasankcije koje je Rusija uvela zapadu.

U odgovoru na produžetak sankcija EU do kraja januara 2016, Rusija je zabranu uvoza hrane iz Evropske unije produžila za godinu dana.

"Kontrasankcije koje je Rusija uvela protiv Zapada je verovatno najgori mogući odgovor. Predsednik pre neki dan reče da je Rusija otvorena za saradnju i da neće da sprečava slobodu trgovine robom, a onda još jednom produžava kontrasankcije", smatra Nikaita Kričevski

U maju je godišnja inflacija bila 15,8 odsto. Proizvodnja beleži pad od 5,5 odsto.

Zlatne rezerve Rusije su velike 356 miliajrdi dolara u maju, ali istovremeno od 2007. nisu bile niže.

Vlast očekuje da će BDP početi da raste do kraja godine te da će kriza početi da jenjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 251 idi na stranu