Rusi ljuti: Ruše im i Turski tok

Moskva -- Šanse za realizaciju projekta Turski tok postaju sve manje realne pošto je iz Makedonije rečeno da će učestvovati u gasovodu tek nakon dogovora Rusije i EU.

Izvor: Beta
Podeli

Izjava premijera Makedonije Nikole Gruevskog da će Skoplje podržati projekat Turski tok tek posle dogovora Rusije i EU devalvirala je ključni argument Moskve da Zapad u toj zemlji provocira obojenu revoluciju, piše moskovski Komersant onlajn.

Izjava Gruevskog ne samo da stavlja pod sumnju perspektive realizacije Turskog toka, već devalvira i ključni argument Moskve da Zapad provocira obojenu revoluciju u toj zemlji zbog odbijanja Gruevskog da se priključi antiruskim sankcijama i zbog podržavanja Turskog toka, piše u komentaru.

Makedonski premijer je uslovio saglasnost Skoplja na Turski tok stavom EU. Štaviše, Gruevski je izneo i spoljnopolitičku orijentaciju Makedonije:"Cilj naše zemlje su evroatlantske integracije i pri donošenju strateških odluka, rukovodimo se upravo tim", navodi Komersant. Sajt ukazuje da iz toga slede dva zaključka. "Prvi je da sadašnje rukovodstvo Makedonije nije spremno da ide na konfrontaciju sa Briselom zbog posebnih odnosa sa Moskvom. A drugi zaključak je da za Moskvu nije baš logično da uvrščuje Gruevskog u jednoznačno proruske političare i da na tome gradi svoju balkansku politiku", piše Komersant onlajn.

Podseća se da tokom posete Beogradu ministar spoljnih poslova Srergej Lavrov "samo što nije direktno optužio Zapad da priprema obojenu revoluciju" u Makedoniji, a da je kasnije u Savetu federacije izjavio da se "makedonskim događajima dosta grubo upravlja spolja".

Internet-izdanje Vzgljad (Pogled) piše da Gruevski, koji je najpre podržao Turski tok, a zatim govori o neophodnosti usaglašavanja sa EU, pravi ustupke Briselu i ponaša se kao bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji je na kraju izgubio sve.

Ekspertkinja za balkanske zemlje, istoričarka Jelena Guskova, izjavila je da Gruevski nije potpuno promenio tačku gledišta o Turskom toku, ali da je "prinuđen da sluša te koji vrše na njega pritisak".

List Komersant piše da sada mala zemlja, čije mišljenje o gasovodu do sada nikoga nije zanimalo, može da odigra istu ulogu kao i Bugarska za Južni tok. Upravo je zamrzavanje izgradnje bila poslednja kap koja je imala za posledicu odustajanje od projekta.

Aleksej Grivač iz Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost rekao je listu da Rusija teoretski može da zaobiđe Makedoniju ako postavi gasovod odmah iz Grčke u južnu Italiju ili iskoristi projekat Eastring za isporuke gasa do Baumgartena. Ali, smatra on, to je veoma komplikovana mogućnost, prenosi list.

"U toj situaciji, svi izvori Komersanta sumnjaju da će Turski tok uopšte imati kopneni deo van Turske. Većina sagovornika sa gasnog tržišta kako u Evropi, tako i u Rusiji, smatra da će se Gasprom u najboljem slučaju ograničiti na postavljanje dva kraka gasovoda kroz Crno more", piše Komersant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 240 idi na stranu