Rusi ljuti: Ruše im i Turski tok

Šanse za realizaciju projekta Turski tok postaju sve manje realne pošto je iz Makedonije rečeno da će učestvovati u gasovodu tek nakon dogovora Rusije i EU.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

14:09

Default images
Foto: Thinkstock.com

Izjava premijera Makedonije Nikole Gruevskog da će Skoplje podržati projekat Turski tok tek posle dogovora Rusije i EU devalvirala je ključni argument Moskve da Zapad u toj zemlji provocira obojenu revoluciju, piše moskovski Komersant onlajn.

Izjava Gruevskog ne samo da stavlja pod sumnju perspektive realizacije Turskog toka, već devalvira i ključni argument Moskve da Zapad provocira obojenu revoluciju u toj zemlji zbog odbijanja Gruevskog da se priključi antiruskim sankcijama i zbog podržavanja Turskog toka, piše u komentaru. Podseća se da tokom posete Beogradu ministar spoljnih poslova Srergej Lavrov "samo što nije direktno optužio Zapad da priprema obojenu revoluciju" u Makedoniji, a da je kasnije u Savetu federacije izjavio da se "makedonskim događajima dosta grubo upravlja spolja".

Internet-izdanje Vzgljad (Pogled) piše da Gruevski, koji je najpre podržao Turski tok, a zatim govori o neophodnosti usaglašavanja sa EU, pravi ustupke Briselu i ponaša se kao bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, koji je na kraju izgubio sve.

Ekspertkinja za balkanske zemlje, istoričarka Jelena Guskova, izjavila je da Gruevski nije potpuno promenio tačku gledišta o Turskom toku, ali da je "prinuđen da sluša te koji vrše na njega pritisak".

List Komersant piše da sada mala zemlja, čije mišljenje o gasovodu do sada nikoga nije zanimalo, može da odigra istu ulogu kao i Bugarska za Južni tok. Upravo je zamrzavanje izgradnje bila poslednja kap koja je imala za posledicu odustajanje od projekta.

Aleksej Grivač iz Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost rekao je listu da Rusija teoretski može da zaobiđe Makedoniju ako postavi gasovod odmah iz Grčke u južnu Italiju ili iskoristi projekat Eastring za isporuke gasa do Baumgartena. Ali, smatra on, to je veoma komplikovana mogućnost, prenosi list.

"U toj situaciji, svi izvori Komersanta sumnjaju da će Turski tok uopšte imati kopneni deo van Turske. Većina sagovornika sa gasnog tržišta kako u Evropi, tako i u Rusiji, smatra da će se Gasprom u najboljem slučaju ograničiti na postavljanje dva kraka gasovoda kroz Crno more", piše Komersant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: