"Zaratiće" komšije-Kanada preti SAD

Vašington -- Kanada i Meksiko spremaju trgovinske sankcije protiv SAD, nakon što je Svetska trgovinska organizacija podržala njihovu žalbu na američki zakon.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovim zakonom se od maloprodavaca zahteva da na etiketama na mesu obeleže zemlju gde je stoka rođena, odgajena i zaklana.

STO navodi da američki zakon diskriminiše uvezenu stoku, čime se povećava pritisak na Kongres SAD da poništi zakon, prenosi Rojters.

Kanadska industrija govedine i svinjetine navodi da američki propisi povećavaju troškove i dovode do pada kanadskog izvoza stoke, zbog čega su neki farmeri istisnuti sa tržišta uz gubitke veće od milijardu dolara godišnje.

"Naše vlade će tražiti podršku STO da preduzmu mere protiv američkog izvoza", navodi se u zajedničkom saopštenju ministara trgovine i poljoprivrede Kanade i Meksika. Kanada je objavila listu američkih proizvoda čiji bi uvoz mogla da ograniči, uključujući vino, čokoladu, kečap i žitarice.

Predsednik Komiteta za poljoprivredu Predstavničkog doma, donjeg doma Kongresa SAD, Majkl Konavej pozvao je na hitnu akciju. "Važnije je nego ikada da brzo reagujemo da bismo izbegli trgovinski rat sa naša dva najveća trgovinska partnera", rekao je on.

Vesti

strana 1 od 5126 idi na stranu