Loši rezultati SAD, Fed ustuknuo

Američka centralna banka (Fed) odlučila je da ostavi otvoren vremenski okvir za podizanje rekordno niskih kamatnih stopa.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.04.2015.

14:45

Default images
Foto: Thinkstock

Takva odluka Feda je usledila posle jučerašnjih podataka o usporavanju privrede Sjedinjenih Država u prvom ovogodišnjem tromesečju, što je, kako navodi Fedov federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), posledica delimično prolaznih faktora, prenosi agencija Frans pres.

Prema podacima američkog ministarstva trgovine, privreda SAD je u periodu januar-mart porasla samo 0,2 odsto, posle rasta od 2,2 odsto iz prethodnog tromesečja.

Analitičari su očekivali rast od jedan odsto, računajući na veću potrošnju domaćinstava i uštede ostvarene na nižim cenama benzina. Takva potrošnja se, međutim, nije ostvarila, primetio je Fed.

Ipak, nakon godinu dana signaliziranja da će sredina 2015. biti period kada će Fed podići kamatne stope, FOMC je stopirao tu odluku i stavio do znanja da će pričekati na dodatne znake ekonomskog napretka.

Fedova odluka o kamatnim stopama i dalje je uslovljena dodatnim napretkom na tržištu rada i vraćanjem poverenja u to da će inflacija ubrzati na srednji rok ka planiranom cilju FOMC-a od 2,0 odsto, navodi francuska agencija.

Od kraja 2008. godine, Fed drži kamatne stope na nultom nivou, održavajući izuzetno labavu monetarnu politiku radi pružanja podrške oporavku od Velike recesije (2007-2009).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: