Čekanje se isplati: Kamate padaju

Moskva -- Centralna banka Rusije snizila je referentnu kamatnu stopu za 1,5 procentnih poena, sa 14, na 12,5 odsto, saopštila je banka posle sednice saveta direktora.

Izvor: Tanjug
Podeli

Većina analitičara je očekivala takav korak, prognozirajući sniženje oko jedan procentni poen, mada se pominjalo i 1,5, čak i dva procentna poena, preneo je Interfaks.

Odluka je doneta uzimajući u obzir slabljenje inflatornih rizika, uz postojanje i dalje rizika za suštinsko hlađenje ekonomije. U meri u kojoj će dalje slabiti inflatornih rizici Banka Rusije će biti spremna da nastavi smanjenje referentne kamatne stope.

Prema prognozi Centralne banke, rast inflacije se usporava brže nego što se ranije očekivalo. Godišnja inflacija će pasti na nivo ispod osam odsto do aprila 2016. godine i na ciljani nivo od četiri odsto u 2017. godini, prognozira banka.

Banka Rusije je procenila da je na dan 27. aprila godišnji tempo rasta potrošačkih cena bio 16,5 odsto. Visoki nivo godišnje inflacije, prema banci, prvenstveno je uslovljen delovanjem kratkoročnih faktora - slabljenjem rublje krajem 2014. godine i spoljnotrgovinskim ograničenjima.

U martu i aprilu je mesečni tempo rasta potrošačkih cena snižen u proseku na jedan odsto, sa 3,1 odsto u januru i februaru i pojavili su se znaci stabilizacije godišnje inflacije, saopštila je Centralna banka.

strana 1 od 236 idi na stranu