Evrozoni svanulo, oživela nada

Evrozona je u aprilu izašla iz četvoromesečne deflacije, izbegavajući tako spiralni pad cena i oživljavajući nadu u ekonomski oporavak u Evropi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2015.

12:09

Default images
Foto: Tanjug

Inflacija u evrozoni je u aprilu bila na nultom nivou, posle martovskog pada od 0,1 odsto, a ubrzanju inflacije su doprineli rast cena hrane, alkohola i cigareta, navodi se u saopštenju evropske službe za statistiku Evrostat, a prenosi agencija Frans pres.

Stopa nezaposlenosti je u martu ostala na 11,3 odsto, na istom nivou kao i u februaru, ali je bila nešto niža u odnosu na 11,7 odsto iz marta prošle godine.

Najnovija vest će svakako naići na dobre reakcije Evropske centralne banke, koja je u martu pokrenula istorijski program monetarnih podsticaja namenjen borbi protiv pada cena u evrozoni, ocenjuje Frans pres.

Ekonomisti inače strahuju od deflacije, jer tada kupci obično odlažu kupovinu u nadi da će kasnije dobiti bolje ponude, što slabi tražnju, usporavajući istovremeno rast privrede i podižući nezaposlenost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: