Nafta polako ali sigurno raste

Njujork/London -- Cene nafte su različite na šta su uticali razočaravajući podaci o BDP-u SAD-a, ali i slabiji dolar i smanjenje američke proizvodnje.

Izvor: Tanjug
Podeli

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu poskupela je na Njujorškoj berzi dva centa na 58,6 dolara, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu pojeftinila 28 centi na 65,56 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Američko ministarstvo trgovine je saopštilo juče da je privredni rast SAD usporio u prvom ovogodišnjem kvartalu na samo 0,2 odsto na godišnjem nivou, što je znatno sporije u odnosu na prognozirani rast analitičara od jedan odsto.

"Sporiji privredni rast SAD ukazuje na duboke probleme, kao što su usporavanje izvoza, poslovnih investicija i lične potrošnje, uprkos uštedama ostvarenim od nižih cena nafte", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije Filip fjučers, Hauji Li.

Drugi analitičari tvrde da je slabiji dolar pružio podsticaj cenama nafte, jer čini da nafta izražena u toj valuti postaje jeftinija za kupce koji koriste slabije valute, što povećava tražnju.

strana 1 od 236 idi na stranu