Gasprom zapretio: Obustavićemo gas

Moskva/Njujork -- Ruski gasni gigant Gasprom prvi put je zapretio da će obustaviti snadbevanje Evrope prirodnim gasom, ako projekat gasovoda Turski tok bude blokiran.

Izvor: Tanjug
Podeli

"To ćemo učiniti ako nas na to prisile", rekao je direktor Gasproma Aleksej Miler na konferenciji u Berlinu. Prema njegovim rečima, EU jednostrano pokušava da prebaci sve rizike na snabdevača gasom, što stvara velike poteškoće za Gasprom.

"Evropa mora dati jasan i kategorički odgovor - treba li joj ova resursna baza ili ne", rekao je Miler.

Prema rečima stručnjaka, ranije su ruske vlasti i rukovodstvo Gasproma insistirali na tome da nikada ne bi povredili ugovorne obveze prema evropskim klijentima.

Navodi se da se u Evropi pojavila koalicija zemalja koje podržavaju "Turski tok", ali da među njima nema Bugarske, koja je ranije pod pritiskom Evropske komisije, odustala od izgradnje gasovoda "Južni tok".

Kako navodi ruski poslovni list "RBC dejli", Dmitrij Baranov, stručnjak u oblasti energetike, smatra da je jedan od razloga oštrih izjava iz "Gasproma" - stvaranje Evropskog energetskog saveza. Evropski potrošači dogovarali su se do sada sa dobavljačima pojedinačno, a uslovi poslovnih ugovora bili su strogo poverljivi.

O Milerovom upozorenju Briselu piše i njujorška agencija "Blumberg".

Tužba koju je EU pokrenula protiv Gasproma zbog "zloupotrebe dominantne pozicije na evropskom tržištu", može zakomplikovati rešavanje ukrajinske krize, i povećati rizik od prekida isporuka gasa iz Rusije do Evrope, kaže za "Blumberg" šef energetskog odeljenja kompanije Enerdži aspekts Trevor Sikorski.

Njujorška agencija podseća da je Rusija upozorila Evropu da od 2020. godine planira da obustavi isporuke gasa preko Ukrajine, koja je trenutno njena glavna tranzitna ruta, i dodaje da je, međutim Miler prošle nedelje u Berlinu izjavio da bi Gasprom mogao stopirati gas za Evropsku uniju, ukoliko Brisel pokuša da blokira planiranu gradnju gasovoda "Turski tok".

Ruski zvaničnici tvrde da gasovod ne krši evropske propise, jer će države članice biti u mogućnosti da izgrade sopstvenu mrežu od turske granice sa Grčkom, navodi se u tekstu.

"Gasprom odustaje od kontrole sistema distribucije u Evropi kako bi se fokusirao na cenovnu konkurentnost. Strategija Gasproma se prilagođava evropskim propisima. Turski tok je odraz nove strategije, jer će Gasprom samo dopremati gas do granice, a na kupcima ostaje da se nose sa evropskim propisima", kaže analitičar Centra za evropske politike Marko Đili, prenosi ovaj američki medij.

I pored toga, nema garancija da će EU smatrati "Turski tok" povoljnijom varijantom od "Južnog toka" kada bude detaljno analizarala projekat", prenosi Blumberg izjavu potpredsednika Evropske komisije za energetsku uniju Maroša Šefčoviča datu ruskom listu "Komersant". "Na neki način, ovo je ista priča kao i Južni tok", rekao je Šefčovič.

Na drugoj strani, ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je prošle nedelje da se EU može protiviti koliko želi, ali da nema izbora, budući da će zavisiti od ruskog gasa još najmanje četvrt veka, navodi Blumberg.

strana 1 od 236 idi na stranu