Lukašenko:Ko ne radi, plaća 300 EUR

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko uveo je “porez na nezaposlenost“ u iznosu od 300 evra za svakoga ko je nezaposlen duže od šest meseci.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2015.

10:50

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Kako bi svoje ljude motivisao da što pre nađu posao, Lukašenko je potpisao ukaz o "sprečavanju socijalne zavisnosti", piše Moscow Times.

Cilj ukaza je da podstakne ljude da se uključe u radne aktivnosti i da na taj način učestvuju u finansiranju državnih rashoda.

Dokument propisuje da građani, strani državljani i osobe bez državljanstva sa stalnim boravkom u toj zemlji, koji ne učestvuju u finansiranju javne potrošnje ili u njenom finansiranju učestvuju manje od 183 kalendarskih dana tokom obračunskog poreskog perioda (fiskalne godine) u obavezi su da plate izrečenu sumu.

Uvodeći “porez na nezaposlenost“, Lukašenko vraća termin „socijalnog parazitizma“ iz socijalizma, a sve u cilju kažnjavanja onih koji namerno ne žele da rade.

Ovog poreza su oslobođeni mlađi od 18 godina, a takođe su oslobođeni i radno nesposobni građani, invalidi, mlađi od 18 godina, žene preko 55 i muškarci preko 60 godina.

Protivnici ovakve odluke skupljaju potpise, smatrajući da država treba da im obezbedi uslove da rade a ne da ih tera na prinudni rad koji kako smatraju, može da naredi jedino sud.

Belorusija se borila da pronađe dovoljno radnika kako bi popunila radna mesta. A koliki je problem imala sa manjkom zaposlenih, pokazuje i činjenica da su 2012. godine uveli meru u nekim sektorima, gde se ne dozvoljava radniku da napusti svoje radno mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: