"Kreditori, Grčka pod kontrolom"

Grčke i međunarodni kreditori razgovarali su o budžetskim reformama, koje je predložila vlada u Atina, kako bi se pustila preostala sredstva iz paketa pomoći.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

16:01

Default images
Foto: Thinkstock.com

Zvaničnici grčke vlade rekli su da su se obe strane saglasile da se intezivira misija ustanovljavanja činjenica o predloženim reformama u Grčkoj.

Grčka bi brzo mogla ostati bez sredstava da plaća dugove i održi funkcionisanje zemlje. Isplata preostalih sedam milijardi evra iz paketa pomoći odložena je dok levičarska grčka vlada izabrana u januaru ne uveri kreditore da će sprovesti pouzdane reformske mere.

Međutim, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je da je "pod kontrolom" ekonomska situacija u Grčkoj i da bi ona dogovor s kreditorima mogla postići tokom aprila.

Vlada Grčke je 20. februara postigla sporazum s poveriocima o produžavanju kreditne pomoći za četiri meseca, a zauzvrat treba da podnese program konkretnih mera koje će garantovati finansijsku stabilnost države.

Rahoj je izrazio želju da se pregovori Grčke i kreditora uspešno završe i da Grčka ostane u evrozoni.

"Grčka treba da shvati da je za Evropsku unije veoma važno da poštuje pravila igre", rekao je Rahoj, kome je nova vlada Grčke u nekoliko navrata zamerila što ima strog stav prema njoj.

Atina se nada da će brzo dobiti deo od 7,2 milijardi evra preostale kreditne pomoći, a posebno 1,9 milijardi evra po osnovu grčkih obveznica koje su u evropskim bankama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: