"Ne" za pomoć Grčkoj - evo ostavke

Istaknuti protivnik pružanja pomoći zemljama evrozone, podneo je ostavku na dužnost zamenika lidera nemačke Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 31.03.2015.

15:28

Default images
Foto: Thinkstock

Ta stranka je u koaliciji s demohrišćanima Angele Merkel.

Peter Gauvajler koji je više puta podnosio žalbu najvišem nemačkom sudu zbog pomoći evropskim zemljama koje su u problemima, podneo je ostavku i na poslaničko mesto, i rekao da je doneo tu odluku zbog pritiska da glasa za četvoromeščno produženje pomoći Grčkoj, što je odbio.

Gauvajler (65) je postao zamenik lidera konzervativne CSU krajem 2013. kako bi ta stranka privukla evroskeptike s desnice uoči izbora za Evropski parlament.

SCU je koalicioni partner Hrišćansko demokratske unije (CDU) Angele Merkel, a postoji samo u Bavarskoj.

"Onaj ko je Gauvajlera birao za zamenika šefa CSU, znao je tačno koje su pozicije za spas evra time izabrane. Od mene se javno zahtevalo da ja, zato što sam zamenik šefa CSU, u Bundestagu glasam i time odlučujem protiv onoga što sam godinama zastupao pred Saveznim ustavnim sudom i svojim biračima i onoga što shvatam kao važećim delom programa CSU. To nije spojivo sa mojim shvatanjem zadataka jednog poslanika Bundestaga", napisao je Gauvajler u obrazloženju ostavke.

Pri poslednjem glasanju u Bundestagu o produžetku pomoći Grčkoj, protiv je bio svaki peti poslanik CSU.

Šef CSU, Horst Zehofer, koji je Gauvajlera javno kritikovao, rekao je danas kratko da poštuje Gauvajlerovu ostavku i zahvaljuje mu na dosadašnjem radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: