"Grčka je skinula ludačku košulju"

Brisel -- Grčki ministar finansija Janis Varufakis ocenio je dogovor Atine sa ministrima evrozone kao pobedu nad merama štednje koji su pretili da razore društveno tkivo.

Izvor: Tanjug
Podeli

“Skinuli smo ludačku košulju koju nam je navukla prethodna vlada“, rekao je Varufakis novinarima nakon dramatične sednice u Briselu na kojoj se odlučivalo o režimu otplate grčkog javnog duga, koji iznosi preko 320 milijardi evra.

Ministri finansija evrozone postigli su večeras, nakon više neuspešnih pokušaja prethodnih nedelja, dogovor da se paket pomoći Grčkoj produži za još četiri meseca, a Grčka se zauzvrat obavezala da će nastaviti sa reformama is a programom štednje.

“Kombinovali smo dve obično kontradiktorne stvari, logiku i ideologiju i dokazali da je moguće poštovati i demokratiju i obaveze“, rekao je Varufakis, koji je shodno svom običaju jedini došao na sastanak bez kravate.

On je tokom većeg dela konferencije za novinare govorio na grčkom, uz obrazloženje da ne veruje prevodiocima, a govor je ilustrovao brojnim slikovitim ilustracijama.

“Ponekad je neophodno vezati se za jarbol da bi čovek odoleo pesmi sirena“, izjavio je on, ističući da je Grčka tokom teških pregovora ostala uspravna i verna interesima običnih građana i da je odbila zhteve da smanji penzije i poveća porez na dodatnu vrednost.

Većina posmatrača, međutim, ocenjuje da je Grčka pokleknula, to jest da je levičarska vlada na čelu sa Aleksisom Ciprasom, suočena sa pretnjom da će biti izbačena iz evrozone, pristala na manje-više iste uslove koje je prihvatila prethodna vlada.

“Grčka vlada će imati težak posao da objasni svojim biračima šta smo se večeras dogovorili”, primetio nakon sastanka Volfgang Šojble, nemački ministar finansija.

Praktično jedini ustupak koji je Grčka dobila je što je dosadašnji termin “trojka“, koji uključuje predstavnike Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda zamenjen terminom “institucije“.

Cipras je prošlog meseca objavio prekid odnosa sa “trojkom“, koja je Grčkoj diktirala program štednje.

Večeras je dogovoreno da Atina u ponedeljak dostavi Briselu plan reformi koje će, ukoliko ih “institucije“ pozitivno ocene, omogućiti da se do kraja aprila izvrši revizija važećeg programa i naprave eventualne korekcije.

“Mi ćemo diktirati tempo reformi i osloboditi se zloćudnog tumora koji nas je dosad gušio“, obećao je Varufakis, zaključujući konferenciju za medije rečima da je vreme da se krene na posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 231 idi na stranu