"Atina ne pregovara? Neodgovorno"

Predsednik EP Martin Šulc ocenio je kao neodgovoran stav Atine ako odluči da ne pregovora s međunarodnim kreditorima, zaduženim za privredne reforme u Grčkoj.

Svet

Izvor: Beta

Subota, 31.01.2015.

18:15

Default images
foto: Tanjug

"Smatram neodgovornim ako grčka vlada više ne želi da sarađuje s kreditorima na sadašnjoj osnovi", rekao je Šulc u intervjuu za sutrašnje izdanje lista Frankfurter algemajne cajtung.

Šulc, koji je prvi evropski visoki zvaničnik u poseti Atini posle parlamentarnih izbora, ocenio je da pregovori između Grčke i njenih poverilaca mogu jedino da se vode "putem konsenzusa, a ne putem provokacija".

Novi grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je juče da Atina nema "nikakvu nameru" da sarađuje s delegacijom "trojke" (Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije i Evropske centralne banke).

Komentarišući sastanak s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, Šulc je rekao da je stekao utisak da može da se razgovara s vladom, ali da postoje određene rezerve.

"Otišao sam iz Atine sa osećanjem da se može i mora razgovarati s Ciprasom i da se može postići kompromis s njim, ali bez ikakvih garancija. Situacija je krhka ali ne i beznadežna", zaključio je predsednik Evropskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: